Klára Melíšková: Pláč je cesta, jak vyplavit emoční bloky a strachy

13. květen 2019

Herečka Klára Melíšková je držitelkou tří Českých lvů. V poslední době se s ní diváci stále častěji setkávají na obrazovce České televize. Herecké zázemí jí vytváří řadu let Dejvické divadlo, se kterým je spojený nedávno odvysílaný televizní projekt Zkáza Dejvického divadla, kde členka souboru hrála sama sebe.

„Hrát se je velmi zábavné. Bylo to veselé pro nás pro všechny, navíc když se v divadelním souboru tak dobře známe. Některé scénky, které jsme hráli, byly jako ze života. Musíte ale hrát s lehkým odstupem a s tím, že se na to potom bude někdo dívat,“ říká.

Puzzle rovnováhy

Klára Melíšková se vrací v čase a vypráví o svém problematickém dětství a o rodičích, kteří jí, jak říká, projevovali lásku v rámci jejich možností a poškození. Sama se pak celý život hledala a dodnes se vypořádává s vnitřními strachy. Teď se jí ale začíná zúročovat práce na vyrovnání osobnosti a na psychické pohodě.

Harfistka Kateřina Englichová: Marná sláva. Dělám v oboru, který je zbytný

Kateřina Englichová, harfistka (manželka diplomata Václava Bartušky)

Kateřina Englichová patří mezi přední české a světové harfistky. Zásadním kritériem úspěchu je pro ni vlastní pocit a reakce publika, nikoli slavné sály, i když svou kariéru odstartovala v roce 1998 sólovým recitálem v americké Carnegie Hall.

„Za dvacet let jsem prošla opravdu mnohým. Ale všechno to mělo smysl. Myslím, že teprve teď zacvakávají jakési puzzle toho, na čem celý život dělám,“ vysvětluje a dodává:

„Vlastně to běží pořád. Ale jsou momenty, kdy zakopnete, kdy se vrátíte zpátky, máte pocit, že to nemá smysl a všechno je špatně. Vždycky se pak stalo něco a ukázalo se, že to bylo ve skutečnosti správně. Jsou ovšem období, kdy mi není dobře a mám stíhy. Třeba i teď, od listopadu do března jsem pořád brečela. Dříve mně bylo zle už z toho, že jsem plakala. A říkala jsem si, že nemám dobrý život, když pláču. Teď už chápu, že můj pláč je strašně důležitý. Je to jedna z cest, jak ze sebe vyplakat tlaky a emoční bloky.“

Stále se objevuji

Herečka se podle svých slov ve zralém věku cítí stále více sama sebou. „Chci jít cestou lásky a pravdy a nestydím se za to. Chci stále dál objevovat samu sebe, protože mám pocit, že přes to všechno ještě zcela nevím, kdo vlastně jsem.“

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus. Klára Melíšková ještě prozradí, co předcházelo její herecké kariéře, nebo jaké reakce získala na své účinkování ve zmíněném komediálním seriálu Zkáza Dejvického divadla.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.