On byl pořádný a já jsem nepořádná. Pořád se vrtal do mých věcí, vzpomíná Vodňanská na Havla

18. červen 2019

Psychoterapeutka Jitka Vodňanská loni vydala knihu pamětí s názvem Voda, která hoří. Chtěla tak podat svědectví o svém životě, do kterého patří i bývalý prezident Václav Havel. Kniha vzbudila ohlas, který prý nečekala, ale teď už jsou reakce hlavně kladné.

Myslí si, že dnes už kniha zajímá spíš lidi, kterým byla prvotně určená, tedy ty, kteří prožili něco těžkého a mohou ji vnímat jako inspiraci.

Existuje nějaký návod, jak přežít těžké chvíle? „Návod neexistuje, protože každý jsme jiný. Ale sdílím v knize to, co jsem sama dělala pro to, abych dokázala jít s hlavou vztyčenou vstříc tomu, co mi život nadělil,“ vysvětluje.

Havel měl víru v lidské dobro.
Jitka Vodňanská

V posledních letech žil Václav Havel filmem, říká režisér a dokumentarista Petr Jančárek

Václav Havel u plakátu k filmu Odcházení

Vznikající celovečerní dokumentární film Tady Havel, slyšíte mě? vychází z časosběrného natáčení z posledních let života bývalého prezidenta. Premiéru bude mít v listopadu 2019 na sociálních sítích, je tedy načasován k 30. výročí sametové revoluce.

Vztah s Václavem Havlem ji určitě ovlivnil. „Byl silná osobnost. Přestože to byl plachý a nesebevědomý člověk, nebál se velkého draka. Jako v pohádce šel proti němu beze strachu z následků.“

Čím ji naopak dokázal naštvat? „To jsou úsměvné historky. On byl pořádný a já jsem nepořádná. Pořád se vrtal do mých věcí, pořád mi chtěl něco uklízet,“ vzpomíná s úsměvem. A pak jí taky vadila jeho nerozhodnost...

Barma je můj druhý domov

Od 90. let se Jitka Vodňanská věnuje meditacím. „Václav chtěl, abych ho to taky naučila, ale bylo to marné – neuseděl to. Pořád třeba otevíral oko, aby se přesvědčil, že sedí správně,“ směje se.

Psychoterapeutka, která se dlouhá léta věnovala léčbě pacientů závislých na alkoholu, přiznává, že miluje jihovýchodní Asii. Tu prý procestovala skrz naskrz a v Barmě dokonce našla svůj druhý domov.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jitkou Vodňanskou, která zavzpomínala také na to, co na Václavu Havlovi obdivovala, na své zážitky z cest nebo na to, jak začínala s muzikoterapií.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související