Baťa obul svět, my už obouváme ty, co boty mají. Takže musíme sázet na kvalitu, tvrdí šéf firmy Vasky Václav Staněk

26. únor 2021

Vlastní firmu chtěl mít už od svých patnácti let, v té době ale se ještě věnoval atletice na vrcholové úrovní. Pak dostal cukrovku a podnikatelské plány Václava Staňka se s jeho firmou Vasky staly realitou. 

Jeho snem je překonat 240 tisíc párů bot, které Baťa vyrobil ve svých 24 letech. „V loňském roce jsme vyrobili kolem 50 tisíc párů, což byl čtyřnásobný růst. O stejné bychom se chtěli pokusit i v roce letošním. V mých třiadvaceti letech to ještě asi nezvládneme, ale co se týká roku příštího, tak tam by se nám to mohlo povést,“ říká v pořadu Hovory.

Václav Staněk, zakladatel obuvnické firmy Vasky

Baťa měl ale úplně jiné podmínky a taky lidi učil po celém světě v botách vůbec chodit.

„Hlavně dbal na užitek a důležitá byla i cena, přestože ta doba byla úplně jiná. Jak se říká, že Baťa obul svět, tak to tak částečně opravdu je. Začínal koncem 19. století, kdy opravdu lidé ještě v botách nechodili. V tom to máme těžší, protože prodáváme boty těm, kteří je už mají. A jejich kvalita je pro nás nesmírně důležitá,“ připomíná mladý podnikatel. 

Kvantita versus kvalita

Největší téma firmy Vasky je, aby kvantita nepoškodila kvalitu. „Proto se snažíme teď využívat i jiné obuvnické dílny, kde už víme, že to dělají opravdu co nejlíp. Nesnažíme se tak výrobu nějak honit, protože každý produkt potřebuje svůj čas.“

Mezi letošní plány Václava Staňka patří nová výroba i s logistickým centrem v bývalém baťovském areálu, tedy tak, aby mohli vyrábět víc ve stejné kvalitě. 

Čtěte také

Velkou konkurencí jsou tak pro tým Vasky boty nejen z Číny, ročně se totiž k nám doveze kolem 150 milionů párů bot. „My se snažíme dělat boty, co nejkvalitnější umíme. Pak taky déle vydrží a za to jsme vždy rádi a nadšeni,“ odpovídá na otázku, co s dilematem, že kvalitní boty taky déle vydrží, takže si člověk nemusí kupovat nové. 

„Ale ve farmářkách nejdete do divadla, ani se proběhnout. Takže další prodeje vidíme v šíři sortimentu. I ta peněženka vydrží třeba deset let, a pokud se pak bude rozpadat, tak doufám, že si pro novou přijde právě proto zas k nám. Takže se na to díváme spíš z dlouhodobější vize.“ 

Jako lidská kůže

Sám dodnes nosí jedny z prvních bot, které Vasky vyrobily, a vytáhl je i v letošní zimu. Jak se o kožené boty starat, aby vydržely?

Čtěte také

Václav Staněk doporučuje nakrémovat a počítat s tím, že taky mohou ztmavnout. „Je to stejné jako s lidskou kůží, která když je vyschlá a natře se, tak se hned cítí lépe. Stejně je to s botou.“

Dalším krokem je impregnace, které nechrání jen proti dešti a vodě, ale chrání ji. „A samozřejmě nesmí chybět čištění, aby ty boty nějak vypadaly,“ dodává.

Václav Staněk, majitel společnosti Vasky a host Vlastimila Ježka

Václav Staněk

Václav Staněk založil svou první firmu v únoru 2016, v čerstvých 18 letech. O rok dřív než jeho velký vzor Tomáš Baťa, jehož obor začal úspěšně a po svém rozvíjet stejně jako Baťa ve Zlíně.

V dalších třech letech se stal společníkem pěti firem s rozmanitou škálu aktivit, a to od šití tašek a batohů v Indii přes designové spodní prádlo, kožená vodítka, obojky, nábytek na míru až po marketing.

V roce 2018 se dostal mezi 30 talentovaných mladých Čechů časopisu Forbes. Další podobná ocenění postupně sbíral „jako houby po dešti“.

Podnikat začal s 30 tisíci korunami, teď má jeho firma Vasky navzdory krizi stamilionový obrat.

Celý rozhovor pořadu Hovory Vlastimila Ježka najdete v audiozáznamu.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související