Zatykače na lídry Izraele a Hamásu jsou neobvyklé, ale nikoliv nepatřičné, říká politolog Kratochvíl

22. květen 2024

Žádost prokurátora Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu o zatykače na izraelské lídry je nehorázná, reagoval americký prezident Joe Biden na zveřejněný záměr prokurátora soudu, který navrhl zatykač nejen proti Benjaminu Netanjahuovi, ale také proti izraelskému ministru obrany a třem nejvyšším vůdcům hnutí Hamás. Podle něj nesou odpovědnost za válečné zločiny. Bude zatykač skutečně vydán? V pořadu Osobnost Plus odpovídá Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů.

Bidenova slova jsou podle Petra Kratochvíla sice ostrá, ale velmi dobře zvolená. „Všimněme si, že neřekl, že není žádná ekvivalence mezi premiérem Netanjahuem a lídry Hamásu, ale mezi státem Izrael a Hamásem,“ upozorňuje.

„Je zatím ale otázka, jestli přece jenom premiér Netanjahu nemůže do nějaké míry za válečné zločiny na straně Izraele. Možná i trochu ekvivalentně jako lídři Hamásu,“ popisuje politolog otázku, kterou Biden klade.

Čtěte také

Klást na stejnou úroveň vůdce teroristické organizace a představitele napadeného státu je podle něj historicky neobvyklé. „Jestli to je ale nepatřičné, to bych netvrdil. Mezinárodní trestní tribunál má dlouhý seznam představitelů i různých demokratických zemí,“ podotýká politolog.

Soud totiž podle něj nerozhoduje o tom, jestli jde, či nejde o nedemokratický stát, ale zdali vyšetřované státy nemají podíl na zločinech proti lidskosti nebo válečných zločinech. A podezření, že Netanjahu k těmto činům přispívá, je podle něj odůvodněné.

Historická srovnání

Při současných událostech se ve veřejném prostoru objevuje mnoho srovnání s druhou světovou válkou. „Je paradox, že potomci lidí, kteří zažili tak brutální tragickou událost, jako je šoa, možná páchají válečné zločiny na jiném státu,“ komentuje Kratochvíl.

„Žádná historická paralela ale není přesná,“ upozorňuje a dodává, že soudní tribunál doposud ještě nerozhodl. Urychlené závěry jsou tak předčasné.

Jak probíhají další studentské protesty na podporu Palestiny? A proč je pro ruskou invazi na Ukrajině gender zcela klíčovým faktorem? Poslechněte si celý pořad, který moderuje Barbora Tachecí, v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , fos
Spustit audio

Související