Vědci vyrobili hamburger z hub. Přidali do něj i antioxidanty

23. březen 2024

Syntetičtí biologové z Berkeley připravili náhražku masa z hub nebo plísní. Konzumentům, včetně vegetariánů nebo veganů, tak chtěli dát příležitost ochutnat širší spektrum chutí a vůní, proteinů nebo tuků, zaměřili se také na antioxidanty.

Čtěte také

Svůj postup američtí badatelé založili na principu cílených genových modifikacích. Snažili se z hub vytěžit to nejlepší, co umí, vnášeli do nich ale i další užitečné geny. Článek o tom vyšel v časopise Nature Communications.

„Potřebovali osm enzymů, které vytvoří hem,“ vysvětluje biolog Julius Lukeš. Tato látka je totiž základem barvy krve i masa. Spolu s ní houba rostla, množila se, postupně přitom získala podobnou barvu i chuť jako maso.

Čtěte také

Možnost, že by se užitečné látky z hub daly získávat ve velkém, je zatím vzdálená. Mohla by ale inspirovat kulinářské mistry v USA nebo v jiných mimoevropských zemích s volnějšími pravidly genových modifikací.

Metoda je také dobrou přiležitostí pro biomedicínské startupy. Autoři studie se zaměřili například na antioxidant ergothionin, který se osvědčil při prevenci kardiovaskulárních nemocí.

 Genetickou úpravou houby zvýšili jeho produkci více než desetkrát. „Směřuje to spíš k biotechnologiím,“ míní biochemik Marek Cebecauer.

Jak by chutnal laboratorní řízek z hub? Z jakých kostek zkoušejí vědci stavět umělý život? Mohli bychom naučit červy ve větším měřítku odbourávat plasty? Debatují biolog Julius Lukeš a biochemik Marek Cebecauer, spoluúčinkuje herečka Martina Hudečková. 

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.