Ukrajinským uprchlíkům nabídneme legální a důstojnou práci, slibuje ministr Jurečka

4. březen 2022

Za jediný den nyní přichází do České republiky tolik uprchlíků z Ukrajiny, kolik jich dříve přibývalo za celý měsíc. Kvůli zajištění efektivnější pomoci vláda vyhlásila nouzový stav a chystá se projednat finanční podporu lidem v nouzi. „V návrhu je 5 tisíc korun na osobu a měsíc pro uprchlíky na zajištění jídla, základního oblečené a hygienických pomůcek,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tisíc korun měsíčně by pak měli dostávat čeští občané, kteří uprchlíkům poskytnou přístřeší. Návrh chce Jurečka kabinetu předložit příští týden ve středu.

Čtěte také

Naprostá většina uprchlíků z Ukrajiny prý míří ke svým známým, přátelům nebo rodinám, případně k lidem, kteří jim nabídli pomoc.

„Jen malá část využívá větší ubytovací zařízení, které zajistily kraje. Ale musíme být připraveni na to, že počty mohou narůstat s ohledem na vývoj a změnu způsobu válčení, kdy probíhají raketové útoky na sídliště a hustě obydlené oblasti,“ zdůrazňuje.

Mám první informace, že migrantům přicházejí nabídky nesolidních agentur nebo od lidí z šedé zóny.
Marian Jurečka

Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, má být také co nejrychleji umožnit přístup na pracovní trh. Současně je třeba kontrolovat, zda tito lidé nejsou zneužíváni k nelegální práci v nelidských podmínkách.

„Už teď mám první informace z terénu, kdy přicházejí nabídky z opravdu nesolidních agentur nebo i od lidí z řekněme šedé zóny, kteří například lákají ženy k prostituci. To jsou všechno věci, kterým chceme předejít a nabízet legální a důstojnou práci,“ deklaruje.

Buďme solidární

Podle Jurečky nyní nelze odhadnout, jak dlouho ukrajinští uprchlíci v Česku zůstanou, lze prý ale očekávat, že se budou chtít vrátit do vlasti, jakmile to bude možné. Do té doby je třeba je co nejlépe integrovat do české společnosti.

Chovejme se jako vyspělá solidární humánní společnost.
Marian Jurečka

Jurečka zároveň vybízí občany k toleranci, a to nejen vůči Ukrajincům: „Velmi apeluji a prosím, aby tady lidé nedělali žádné vendety vůči občanům Ruska nebo Běloruska. Mnoho z nich je na našem území právě z důvodu, že utekli kvůli perzekuci ze strany režimů Putina nebo Lukašenka,“ upozorňuje.

„Prošli jsme obdobím dvou totalit. Naši předci utíkali do zemí, kde jim byla poskytnuta ochrana, pomoc, podpora, přístup ke vzdělání, pracovnímu trhu. Mějme to na paměti a chovejme se opravdu jako vyspělá solidární humánní společnost,“ dodává.

Ruského prezidenta Vladimira Putina označuje Jurečka za válečného zločince. Ruská armáda prý nepostupuje tak, jak bylo plánováno, což vede k devastaci sídlišť a masakrům civilního obyvatelstva.

Čtěte také

Vyrovnat se s ekonomickými dopady rusko-ukrajinské války a sankcí hodlá vláda pomoci i českým občanům.

„Samozřejmě musíme to také dokázat finančně pokrýt. Zvládneme to, jen neumíme teď a tady začít dávat řešení ze dne na den. Musí to být promyšlené, propočítané a v řádu týdnů musíme vědět, jak budeme reagovat,“ uzavírá.

Jak chce vláda budovat energetickou nezávislost? A jak se budou dále vyvíjet vztahy s Ruskem?

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související