Nejezděte pomáhat na hranice. Je třeba přes ně dostat velké nákladní konvoje, vyzývá hejtman Netolický

3. březen 2022

Kvůli ruské invazi uprchlo z Ukrajiny podle údajů OSN už více než milion obyvatel a hrozí tak největší uprchlická krize v tomto století. Nadpoloviční většina uprchlíků zamířila do Polska, desetitisíce jsou už ale také v Česku. „Jsou to stovky lidí, kteří teď čekají na vyřízení formalit jen v rámci Pardubického kraje. Je to na hraně kapacit,“ hlásí pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Oceňuje přitom vyhlášení nouzového stavu, který vláda vyhlásila od pátku 4. března. Usnadní prý nákup zdravotnického materiálu a techniky pro ošetřování polytraumat a válečných zranění, které by se jinak musely soutěžit podle zákona o veřejných zakázkách.

Není možné, aby na hranice vyjížděl každý, kdo cokoli sesbíral. To se dělo možná počátkem krize minulý týden.
Martin Netolický

Netolický doporučuje lidem, aby nejezdili na ukrajinské hranice pomáhat na vlastní pěst.

Čtěte také

„Není tam žádné zázemí pro takovou pomoc a opravdu je potřeba tu živelnost dostat do nějakého organizačního rámce,“ zdůrazňuje s tím, že jen tak může být pomoc efektivní a okamžitá.

„Není možné, aby na hranice vyjížděl každý, kdo cokoli sesbíral. To se dělo možná počátkem krize minulý týden, ale teď je to třeba dělat prostřednictvím velkých nákladních konvojů a to nemůže dělat každý. Je třeba kamiony naložit a dostat přes hranice, protože tam je ta pomoc třeba,“ zdůrazňuje.

Ubytování je zajištěné

Pro uprchlíky, kteří přijedou do Čech, je prý v každém krajském městě zřízeno takzvané KACPU, tedy Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Zde se lidé setkají s nejdůležitějšími úřady, aby vyřídili formality například s cizineckou policií. Hasiči pak mají na starost humanitární část, tedy koordinaci dopravy a ubytování.

Čtěte také

Toho ovšem využívají jen jednotky lidí, většina má ubytování domluvené. Kraj zároveň pracuje na úpravách některých svých prázdných objektů pro nouzové ubytování. V případě, že bude konflikt trvat déle, ale může dojít i na nabídky pomoci ze strany veřejnosti.

„Je to taková pyramida, že nejprve se zaplní zařízení státu, potom například rekreační zařízení policie nebo hasičů. Následně to s vysokou pravděpodobností budou penziony a ubytovny a teprve pak budou využívání nabídky ze strany soukromníků,“ vysvětluje.

Tady snad každý vidí, že se jedná o kulturně blízkou zemi, která je v obrovských obtížích.
Martin Netolický

Netolický se zároveň vymezuje vůči populistickým politikům, kteří v minulosti odmítali uprchlíky.

„Tady snad každý vidí, že se jedná o kulturně blízkou zemi, která je v obrovských obtížích, které si nikdo z nás nedovede představit. Bezprostředně po přepadení Ukrajiny Ruskem jsem sice slyšel izolované extremistické názory dokonce i u lidí, u kterých mě to mrzelo, ale ono to ustalo. Agresor je zcela zřejmý a mám pocit, že národ je sjednocený,“ uzavírá.

Jak se kraj připravuje na zajištění školní docházky pro ukrajinské děti? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio