Volodymyr Zelenskyj je tím, čím by strašně moc chtěl být sám Putin, soudí novinářka Petra Procházková

3. březen 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vstupoval do politiky jako komik, teď se ale změnil na státníka a národního hrdinu, shodují se komentátoři v pořadu Téma Dne. „On je ve svých vystoupeních strašně autentický. A když pronáší někdy i patetická slova, hovoří o vznešených věcech jako vlastenectví a mír, tak to z jeho úst působí naprosto přirozeně. A autentický je i tím, že zůstal v Kyjevě,“ shrnuje reportérka Deníku N Petra Procházková.

Podle ní dokázal Zelenskyj zúročit právě svoje zkušenosti herce a komika a to, že má před sebou nyní velké publikum čítající Ukrajince i mezinárodní veřejnost.

Petra Procházková, novinářka

„Ale zase bych připomněla, že můžete být sebelepším hercem, ale když jste v situaci, že vám jde o život, tak také musíte být statečným člověkem. Jen ten herecký talent vám prostě nepomůže,“ soudí Procházková. 

„Hlavní předností, kterou umí Zelenskyj prodat, je schopnost mobilizovat občany. Zcela jednoznačně dává najevo, že je tady s nimi, že nikam nedochází. A je teď symbolem Ukrajiny i ve světě, i díky němu se Ukrajina stala respektovanou zemí,“ připomíná redaktorka a dodává:

Čtěte také

„Když použijeme patetičtějších slov, tak on prostě pomohl Ukrajincům zvednout hlavy. Myslím, že jsou na něj prostě pyšní. A ta pýcha, ta hrdost na svého vůdce, ta je hrozně důležitá právě v těch kritických chvílích, která pro Ukrajince zastala. Ten mobilizační faktor, že zapojil do války nejen armádu a dobrovolníky, ale vlastně všechny občany, to je hlavně jeho zásluha.“

Zelenskému se podařilo dostat do obýváku milionů Evropanů, Američanů a lidí i na jiných kontinentech.
Jan Fingerland

Ukrajinci i díky svému prezidentovi vyhrávají informační válku, přidává se komentátor Jan Fingerland: 

„Zelenskému se podařilo dostat do obýváku milionů Evropanů, Američanů a lidí i na jiných kontinentech. Ukrajinci umí pracovat s moderními technologiemi. Kontrastuje to zvlášť s neschopností Ruska, které jsme zatím vždy chápali jako mistra hybridní války, ale teď je Rusko neschopné prodat světu svoji vlastní verzi, ta vypadá od začátku velmi trapně.

Být jako Zelenskyj asi ani není Putinův sen, protože on si zřejmě myslí, že takovou podporu má doma také.
Petra Procházková

„Zelenskyj se stal tím, čím by strašně chtěl být sám ruský prezident Vladimir Putin,“ míní Procházková a vysvětluje:

Hosté Tématu dne Lukáše Matošky jsou: 
Petr Kalina, ukrajinista, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Petra Procházková,
novinářka, Deník N
Jan Fingerland, komentátor Českého rozhlasu

„Tedy člověkem, který imponuje velké části světa, kterému naslouchají jeho občané a který má devadesátiprocentní podporu, aniž by musel falšovat sociologické výzkumy. A on to ani není Putinův sen, protože on si zřejmě myslí, že takovou podporu má doma také. Ale ta popularita, ten způsob vystupování, to je určitě důvodem i zcela přízemní mužské nenávisti Putina k Zelenskému.“

Jaké chyby udělal dosud Zelenskyj? Poslechněte si celou debatu. 

autoři: Lukáš Matoška , kac
Spustit audio