Kateřina Perknerová: Už víme, že politiky nevolíme pro mír

3. březen 2022

O válce na Ukrajině bylo vyřčeno mnoho slov, analýz, úvah a predikcí. Na prvním místě lidé pochopitelně sledují vývoj situace na bojišti, humanitární i armádní pomoc, zvládání přílivu uprchlíků. Veškeré dění ale kormidlují politici, na naší i ruské straně. A je správné se pod drobnohledem podívat, jak se své role zhostili.

O Vladimiru Putinovi se unisono mluví jako o válečném zločinci a diktátorovi, který přestal jednat racionálně. Zajímavý střípek do jeho charakteristiky přidal orální historik Miroslav Vaněk. „Jedním z motivů ruské agrese může být dvouletá izolace prezidenta Putina, jeho neschopnost vnímat okolní svět a reagovat na realitu,“ uvedl při představení projektu Výzkum doby covidové a postcovidové.

Čtěte také

Jisté je, že jako vůdce Putin totálně selhal a zavlekl Rusko do šílené války.

Zcela opačně lze hodnotit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který naopak prokázal, že je statečným lídrem a sluhou národa v tom nejlepším slova smyslu. Lidé ho zvolili jako politika pro mírové časy, ale jeho kvality odhalila až válka.

Když se loni stal premiérem Petr Fiala (ODS), bylo zřejmé, že se ujímá vlády rozvážný intelektuál, jehož výroky nebudou mít senzační nádech. Spíš budou nudné.

Podpora putinovské diktatury

Teď se ukazuje, že právě rozsáhlá vědomostní výbava je devíza, která činí z Fialy správného muže pro vyšinutou dobu. Hovoří se znalostním zázemím, rozumí mezinárodní situaci a umí číst geopolitickou mapu. To není málo.

Čtěte také

Z profesora politologie se stal dirigentem vlády, která zatím působí jako dobře sehraný orchestr. Petr Fiala nepanikaří, a když jsou lidé zneklidněni zprávami o možném použití jaderných zbraní, vysvětluje, že těmi chce Putin a jeho kamarila rozsévat nepokoj mezi evropské obyvatelstvo.

Andrej Babiš (ANO) sice podporuje všechny vládní kroky, ale není schopen popřít svoji podstatu. Na otázku, jak vnímá dění na Ukrajině, hned začal vyprávět, že se s manželkou bavili o tom, zda je v Průhonicích protiatomový kryt.

Čtěte také

Samostatnou kapitolou jsou lidé, kterým se Putinovou agresí zhroutil svět, nebo přinejmenším jejich agenda. Prezident Miloš Zeman věnoval velkou část svého politického kapitálu na obhajobu ruského režimu, častokrát v přímém rozporu s českými národními zájmy.

Stačí připomenout kauzy novičok, Vrbětice nebo zhodnocení anexe Krymu jako fait accompli neboli hotovou věc. Nyní Zeman obrátil o 180 stupňů, je pro vysílání českých bojovníků na Ukrajinu, nejtvrdší protiruské ekonomické sankce, přijetí Kyjeva do Evropské unie. Má mu společnost vystavit odpustek? Asi si oddechla, že Česku nedělá ostudu, ale jeho minulé kroky nelze vymazat. Přispěly totiž k tomu, na čem vyrostlo Putinovo velikášství.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Ruská státní propaganda se roky opírala o Zemanovy výroky a raději nedomyslet, o co ještě. „Vaše dlouholetá podpora putinovské diktatury v Rusku a všech jejích lží vůči České republice a jejím spojencům skončila. Dnes jste spoluviníkem nevyprovokované agrese a utrpení milionů Ukrajinců,“ píší signatáři z řad chartistů, kteří vyzývají k Zemanově abdikaci.

Petice za odvolání prezidentova poradce Martina Nejedlého je ovšem až neuvěřitelná. Vždyť člověk, který je reálným bezpečnostním rizikem, měl být už minimálně týden persona non grata. Nejen na Pražském hradě, ale v Česku vůbec.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.