Trump řeší, jak uklidnit Ameriku, jeho tým má ale problém vybrat strategii, píše Politico

1. červen 2020

Bílý dům je rozdělený v otázce rasového napětí po smrti George Floyda. Poradci prezidenta Donalda Trumpa řeší, jak zklidnit zemi, která se ve stínu koronavirové krize potýká s rostoucími protesty.

Trumpův tým se nemůže shodnout na dalších krocích. Vedoucí štábu Bílého domu Mark Meadows se snaží, aby prezident zdůraznil podporu zákonům a také policii. Ta zasahuje proti lidem, kteří v amerických městech už několikátý den protestují proti policejní brutalitě. 

Čtěte také

Prezidentův hlavní poradce a zeť Jared Kushner se ale obává vyznění plánovaného sdělení. Špatný projev, který by byl namířený proti demonstrantům, by mohl před volbami v listopadu odcizit klíčové voliče. Kushner má na mysli především podporu afroameričanů. 

Prezident musí navíc vhodně vybalancovat snahy o potlačení nepokojů a restart ekonomiky po pandemii koronaviru. Nákaze v USA podlehlo více než 100 tisíc Američanů a dalších 40 milionů nemá práci. Podle nejnovějších průzkumů citovaných Politicem navíc Trump aktuálně ztrácí na svého předpokládaného soupeře v prezidentských volbách 10 procentních bodů. 

Dva měsíce staré výsledky přitom ukazovaly Joea Bidena a Donalda Trumpa jako vyrovnané soupeře. Blízký okruh Trumpových lidí je přesvědčený, že demonstrace neodrážejí pouze zbytečnou Floydovu smrt.

Protesty jsou spojené s celkovou frustrací lidí nad ekonomickým poklesem a koronavirem. Neexistují žádná magická slova, která by mohla přinést chybějící výplatu nebo vrátit to, co se stalo Georgi Floydovi,” uvedl Jason Miller, bývalý vedoucí komunikace kampaně Trump 2016. 

Tlak na jasné vyjádření k protestům tento týden ještě zesílí. Bílý dům navíc čeká na nejnovější zprávy o stavu nezaměstnanosti. Podle Trumpových poradců může počet lidí bez práce vzrůst až na 20 %, píše list.

SpaceX bodoval

Historický milník pro kosmonauty a první kontakt s americkou lodí od roku 2011. Světové deníky informují o úspěšném zakotvení posádky SpaceX Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici. O misi, která poodhaluje budoucnost komerčních letů do vesmíru, píše například britský The Guardian. 

Čtěte také

Pouhých 19 hodin po startu na Floridě dokončili kosmonauti precizní párování lodě se stanicí. Šlo o první podobné spojení ve vesmíru s posádkou raketoplánu postaveného soukromou firmou. Její majitel, miliardář Elon Musk, neskrýval dojetí už při sobotním startu. „Je to vyvrcholení velkého množství práce týmu SpaceX, NASA a řady dalších partnerů. Stovky tisíc lidí pracovaly na tom, aby se tento den uskutečnil,“ uvedl Musk. 

Společnost SpaceX potvrdila, že takzvané dokování bylo dokončeno nad čínsko-mongolskou hranicí. Posádka Mezinárodní vesmírné stanice dle námořní tradice třikrát zazvonila a signalizovala tak úspěšný přílet. Jeden z astronautů v posádce raketoplánu Doug Hurley poznamenal, že se jedná pouze o první z nové generace soukromých kosmických lodí, a to včetně konkurenčního projektu společnosti Boeing. 

Podle další z tradic si astronauti vybírali název své kosmické lodi. Několik hodin po velkolepém odletu z Kennedyho vesmírného střediska oznámili, že raketoplán pojmenovali Endeavour. Odkázali tak na loď, která v letech 1992–2011 podnikla 25. Jedné z nich se účastnili i Hurley a jeho kolega z posádky Bob Behnken. 

Start raketoplánu byl plánován už ve středu, ale kvůli nepřízni počasí NASA misi několikrát odložila. Behnken s Hurleym na vesmírné stanici rozšířili současnou posádku složenou z jednoho Američana a dvou Rusů. Jak doplňuje Guardian, členové Endeavouru neoznámili, jak dlouho ve vesmíru zůstanou.

Notre-Dame otvírá prostranství

Více než rok po ničivém požáru se v Paříži otevřelo prostranství před slavnou katedrálou Notre-Dame. Úřady totiž po několika neúspěšných pokusech našly správnou metodu pro vyčištění prostoru zamořeného olovem. O události informuje deník Le Parisien. 

Náměstí Notre-Dame Dame se vrátilo Pařížanům a poutníkům. Tak oznámilo město znovuotevření prostoru, který je často vyhledávaný turisty i místními. Hrazení, které oblast uzavíralo, zmizelo v neděli kolem třetí hodiny odpoledne. Během tehdejšího požáru katedrály zničily plameny její střechu nebo věž z 19. století. 

Čtěte také

Do okolí se také uvolnilo několik desítek tun toxického olova a právě proto odborníci prostranství několikrát hloubkově čistili. I po otevření náměstí budou pokračovat v pravidelných kontrolách a odběrech vzorků. Město musí také zajistit týdenní úklid místa podle velmi specifického protokolu. 

Pro veřejnost se otevřely dvě třetiny nádvoří. Zbývající prostor je vyhrazený pro restaurování katedrály. Její opravy pokračují od 27. dubna. Před tímto dnem byly na více jak měsíc zastaveny kvůli epidemii koronaviru. Do práce se nejprve vrátilo asi tucet pracovníků, nyní na místě pracuje zhruba 40 lidí. Cílem je zvýšit jejich počet na 70 a zároveň dodržet bezpečný odstup - píše Le Parisien.

Celý přehled tisku si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.