Zdá se nepravděpodobné, že by se hospodářská aktivita vrátila na předkrizovou úroveň do konce příštího roku, spíš později, píše El País

18. květen 2020

Evropská centrální banka zajistí stabilní podmínky financování pro všechny země. Tvrdí to její hlavní ekonom Phillip Lane v rozhovoru pro španělský deník El País. 

Čtěte také

Lane zároveň věří, že oživení ekonomiky bude záviset na tom, jak se občané přizpůsobí životu s virem a jak rychle státy uvolní bezpečnostní opatření. Zkušený guvernér Irské centrální banky měl už při svém příchodu do instituce šéfovat eurobance při zpomalování ekonomiky. Pandemie ale situaci ještě urychlila a Lane nyní čelí otázkám budoucího financování a pomoci členským zemím. 

„Z dnešního pohledu se zdá nepravděpodobné, že by se hospodářská aktivita vrátila na předkrizovou úroveň před rokem 2021. Spíše to bude později,” předvídá Lane s tím, že největší pokles očekává v polovině letošního roku. Podle hlavního ekonoma je důležité, aby se všechny země vzpamatovaly a aby ti, kdo rozhodují, hráli ústřední roli. Jako příklad uvedl Německo. 

Lane dále mluvil o reakci Unie na krizi a možném očekávání větší “evropské solidarity”. Chápe kritiku těch, co tvrdí, že počáteční reakce byla poněkud pomalá. Evropská solidarita má ale prý mnoho tváří. V neposlední řadě zdůraznil výhody společné evropské měny. Být v měnové unii podle něj znamená, že ekonomický šok bude pro některé země mírnější, dodává v rozhovoru pro El País.

Britové dělají další chyby?

Britská vláda zdánlivě pozastavila nábor lidí k trasování nemocných covidem-19. Jde o nejnovější z mnoha chyb kabinetu, píše deník The Guardian. Někdejší ministr spravedlnosti či životního prostředí Michael Gove uvedl, že bylo přijato na 17 tisíc takzvaných sledovačů a program trasování bude připraven ke spuštění do konce měsíce.

Čtěte také

Ministři Spojeného království ale byli nařčeni z opakovaných „přešlapů“ poté, co žadatelům o práci oznámili, že nábor pozastavili. Deník Guardian má k dispozici e-maily, ve kterých tuto skutečnost oznámila jedna ze soukromých společností, která má nábor na starosti. Kabinet přitom pouze zvažoval alternativy. Podle ministerstva zdravotnictví a sociální péče byl e-mail „špatný a mohl způsobit zmatek“.

Po boji se získáváním ochranných pomůcek a vybudováním dostatečné testovací kapacity je trasování a izolace nemocných zatím poslední výzvou pro vládu. Jak uvedl stínový ministr zdravotnictví Jon Ashworth „testování, sledování a izolace je zásadní pro řízení a kontrolu koronaviru a bezpečné uvolnění bezpečnostních opatření. Zdá se ale, že přístup vlády je krok za krokem chaotičtější.”

Trump nemůže vyhrát bez Floridy

Americká kongresmanka za Floridu Val Demingsová přitahuje pozornost demokratického favorita na prezidentskou kandidaturu Joea Bidena. Podle Politica rozšiřuje seznam kandidátek na možný post viceprezidenta.

Čtěte také

 Sám někdejší druhý muž v administrativě Baracka Obamy vybírá z řady guvernérek, senátorek i bývalých soupeřek o prezidentskou nominaci. Právě Demingsová ale Bidena zaujala jako prý kompetentní a velmi schopná osoba, jak uvedl pro televizní stanici Orlando na začátku května.

Jako Afroameričanka navíc stoupá i u některých aktivistů a Bidenových podporovatelů. Je silná v televizních vystoupeních a jako silně věřící člověk svou rétorikou oslovuje voliče. Může tak přidat potenciální dávku energie, která Bidenově kampani dosud chybí, uvádí Politico, které vychází i z průzkumů veřejného mínění.

Demingsovou podpořila také mluvčí demokratické strany Nancy Pelosiová, u které kongresmanka nedávno sloužila jako manažerka ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Její jméno na Bidenově seznamu nejbližších by mohlo pomoci porazit prezidenta v klíčových regionech, včetně rodiště Demingsové - Floridy.

„Trump nemůže vyhrát znovuzvolení, pokud nevyhraje Floridu,“ tvrdí dlouholetý starosta Orlanda Buddy Dyer. „Pokud by na lístku byla Val, povzbudil by Biden celou afroamerickou komunitu,” uzavřel pro Politico.

Víc v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související