Trump neplatil daně celých 10 let, píší The New York Times

29. září 2020

Světová média plní články věnované neochotě amerického prezidenta Donalda Trumpa zveřejnit svá daňová přiznání.

Čtěte také

Vlnu zájmu vyvolala reportáž listu The New York Times, který získal dokumenty o Trumpových daňových přiznáních. Šéf Bílého domu podle deníku v uplynulých 15 letech neplatil prakticky žádné daně z příjmu.

V roce svého zvolení měl Trump odvést státu 750 dolarů, rok na to prý zaplatil stejnou částku. Ale deset let (z uplynulých 15 zkoumaných) prezident údajně neplatil nic, protože vykazoval mnohem větší náklady než příjmy. Sám Trump tvrzení deníku New York Times odmítá. Podpořil ho také jeden z právníků společnosti Trump Organization, podle kterého prezident v minulých deseti letech zaplatil na daních miliony dolarů.

Server NBC News pak cituje předsedkyni Sněmovny reprezentantů, demokratku Nancy Pelosiovou, která komentovala tvrzení listu tak, že Trump osobně ručí za půjčky v hodnotě 300 milionů dolarů. Podle Pelosiové je to hrozba pro národní bezpečnost. V tuto chvíli totiž není jasné, kdo jsou věřitelé, a jestli tyto vazby nějak ovlivňují Trumpovu politiku, ať už domácí nebo zahraniční.

Změna rozhodování EU?

Kvalifikovaná většina by v budoucnu mohla stačit při rozhodování Evropské unie v otázkách zahraniční politiky. V komentáři o tom píše server EU Observer. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala členské státy ke změně, a to ve svém projevu o stavu Unie. Apelovala, aby kvalifikovaná většina mohla rozhodovat alespoň v otázkách lidských práv nebo uplatňování sankcí.

Čtěte také

Von der Leyenová vyzvala ke změně v reakci na neschopnost Evropské unie shodnout se na sankcích vůči běloruskému režimu po sporných prezidentských volbách a tvrdých zásazích proti demonstrantům. Nicméně, nejde o novou myšlenku, připomíná EU Observer. Dosud se ji ale nepodařilo prosadit.

Celý přehled tisku, který najdete v audiu, připravila Tea Veseláková. 

Spustit audio

Související