Trump Američanům vlastně říká, že pokud nevyhraje, výsledky voleb neuzná, komentuje server CNN

25. září 2020

Komentář na stránkách americké televizní stanice CNN ukazuje na podstatnou skutečnost – korespondenční hlasování totiž začalo už 4. září. Když pak prezident Donald Trump říká „zbavte se volebních lístků“, pravděpodobně tím myslí volební lístky zasílané poštou.

Čtěte také

Přitom si ale neuvědomuje, že někteří voliči své hlasy už odevzdali. Taky nerespektuje skutečnost, že spousta Američanů hlasovat korespondenčně prostě chce. 

Pokud Trump tvrdí, že s pokojným předáním moci bude souhlasit jen tehdy, pokud se nebude volit korespondenčně, klade si tak dopředu opravdu nesplnitelnou podmínku.

Svou případnou porážku tak pak může docela snadno označit za důsledek volebního podvodu.

Prezident se vlastně snaží sdělit, že s výsledkem voleb nebude souhlasit, pokud nevyhraje. Anebo – pokud se nestane něco, co je naprosto vyloučené, a to zrušení všech korespondenčních hlasů. Takový postoj, uzavírá autor komentáře, je pro stav americké demokracie mimořádně nebezpečný.

Turecko-řecký spor o plyn

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung píše o příčině dlouhotrvajícího turecko-řeckého sporu ve východním Středomoří. 

Čtěte také

Pochopitelně se ví, že tady jde o naleziště zemního plynu, pořád je tady ale nezodpovězená otázka: jestli tam vůbec nějaký plyn je a jestli by jeho těžba vůbec byla ekonomicky výhodná.

List připomíná, že před pěti lety vyvolalo velké vzrušení, když bylo v egyptském sektoru Středozemního moře objeveno obří naleziště zemního plynu Zohr. Sporná místa sice leží podstatně dál od delty Nilu, odborníci ale nevylučují, že i tam se mohl usazovat organický materiál z řeky. Potenciál prý existuje, objevit konkrétní naleziště může být obtížné.

Výhodnost těžby?

Další otázkou je výhodnost těžby, protože cena zemního plynu je teď docela nízká. Moře v oblasti hluboké zhruba 3 tisíce metrů, ale to už dnes nepřekonatelná překážka není.

Čtěte také

Turecko by ale muselo ke spolupráci přesvědčit specializované společnosti – a ty zas mohou mít, z působení v takto citlivých lokalitách, nemalé obavy. Turecká ropná společnost TPAO sice zaznamenala úspěch, když dokázala objevit velké naleziště zemního plynu v Černém moři. Zkušenosti s těžbou plynu ve velkých hloubkách jí ale scházejí.

Z komerčního hlediska by dávalo větší smysl, píše švýcarský list, kdyby se Turecko soustředilo na Černé moře, kde žádné spory nehrozí. Turecká strategie tak podle deníku působí spíš jako mocenská hra než jako projev obchodních zájmů. 

Celý přehled tisku, který připravila Veronika Dospělová, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související