Matěj Schneider: Trump koronavirus podcenil, ale Woodward také není bez viny

18. září 2020

Ještě než vyšla nová kniha Rage (Vztek) novináře Boba Woodwarda, už ve Spojených státech způsobila skandál. Není divu.

V současné Americe není mezi novináři nikdo, kdo by měl tak hvězdný status, jako právě Woodward, kterého na výsluní vynesl skandál Watergate. Možná, že je tu ještě žurnalista Sy Hersh, ale ten neustále někomu šlape na kuří oka, a proto ho spousta lidí nemá v lásce.

Čtěte také

Největší povyk způsobily informace ohledně Donalda Trumpa a koronaviru, které se z knihy objevily v několika prepublikačních textech různých médií.

Už na začátku února měl v telefonátu mezi Woodwardem a Trumpem prezident přiznat, že koronavirus není úplně tak nějaká chřipka. V průběhu března mu zas měl říct, že na tiskových konferencích rád zmenšuje hrozbu, jakou má virus představovat. Nejde o nějaké domněnky, Woodward má telefonáty pečlivě nahrané.

Skandál to je z několika důvodů. Trump jednak strávil velkou část prvních několika týdnů pandemie tím, že její riziko snižoval. V té samé době, co Woodwardovi říkal, jak je virus nebezpečný, naopak Američany chlácholil. Vtírá se pochopitelně otázka, kolik životů mohl Trump ušetřit tím, že by naopak Američany, a především své voliče, přesvědčoval, aby pandemii brali vážně.

Věci, co jsou jinak

Ostatně, podle průzkumu Chicagské univerzity z letošního jara, byl znatelný rozdíl mezi množstvím nakažených mezi publiky dvou moderátorů Fox News, Seana Hannityho a Tuckera Carlsona.

Carlson před virem od počátku varoval, Hannity hrozbu umenšoval a mezi jeho diváky bylo o pětinu víc úmrtí. Jestli mají takový vliv dva televizní moderátoři, kolik životů mohl ušetřit americký prezident?

Čtěte také

Část americké mediální scény ale vyčítá přístup i Woodwardovi. Jestli mu Trump už na začátku února líčil nebezpečí koronaviru, a během března několikrát přiznal, že hrozbu pandemie umenšuje, neměl Woodward zveřejnit informace dřív než v knize, která se na pulty dostává v půlce září? Neupřednostil tak prodeje knihy před novinářskou etikou?

Woodward se hájí s tím, že musel Trumpovy výroky ověřit. Prezident podle něj často říká věci, které se – volně přeloženo – „ukáží být jinak“.

„Zjistit, co věděl, a kdy se to dozvěděl,“ tak popsal Woodward svůj cíl v odkazu na slavná slova senátora Howarda Bakera při kauze Watergate. To je sice hezké, ale v momentě, kdy na Trumpových slovech Woodward seděl déle než půl roku, shodou okolností až do vydání své knihy, je trochu těžko uvěřitelné.

Americká pravice začala okamžitě relativizovat Woodwardova obvinění. Například zmíněný Sean Hannity v obhajobě Trumpa připomínal slavná slova Franklina Delano Roosevelta o tom, že jediného, čeho se mohou Američané bát, je strach sám.

Čtěte také

Ponechme stranou, že Hannity přiřadil Roosveltova slova k začátku amerického angažmá v 2. světové válce. Nikoli k jeho inauguraci uprostřed velké hospodářské krize, kam patří jejich původ. Důležitější je kontext v jakém je Roosevelt pronesl, a jak proslov pokračoval. „Jenom bláhový optimista může popírat temnou skutečnost tohoto okamžiku,“ řekl Roosevelt v březnu 1933.

Na rozdíl od Trumpa ale Roosevelt nechlácholil, neumenšoval hrozbu, ale vyzýval k tomu, aby ji Američané společně pohlédli do tváře. Za normálních okolností by tento aktuální skandál stále amerického prezidenta vítězství ve volbách. V rámci marnosti těch letošních to ale Trumpovi klidně může projít.

Autor je publicista

Spustit audio