Srpen 1989: A co třeba korzovat, vážení?

15. říjen 2019

V srpnu 1989 pořádaly nezávislé občanské iniciativy v Praze Na Příkopě sérii tichých protestů. Lidé tu poklidně korzovali, aby tak v době výročí 21. srpna 1968 vyjádřili svůj odpor proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouy. 

Iniciátoři těchto aktivit, filozof a chartista Rudolf Battěk a historik Emanuel Mandler, se po jednom takovém korzu scházejí ve známé pražské restauraci, aby probrali situaci. Jejich schůzka je ovšem bedlivě sledována…

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. V režii Martiny Schlegelové účinkovali: Jiří Untermüller, Pavel Oubram, Dan Kranich, Natálie Drabiščáková a Tomáš Drápela. Natočeno v českobudějovickém studii Českého rozhlasu. Mistr zvuku Michal Kolář.

Korzovat na veřejných prostranstvích, nebo se pustit do razantních protestů před srpnovým výročím okupace Československa? Takové dilema řešila opozice i běžní občané nespokojení s politickou situací v srpnu 1989.

Nebylo jasné, jak tvrdě komunistický režim na případné demonstrace odpoví. Podrobnosti probírala s historikem Oldřichem Tůmou z Ústavu pro soudobé dějiny redaktorka Zuzana Marková.

autoři: Jan Sedmidubský , Zuzana Marková , Milena Štráfeldová , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.