Leden 1989: Pieta ve Všetatech

10. leden 2019

V sobotu 21. ledna 1989 se odehrálo finále lednových protirežimních demonstrací známých jako Palachův týden. Demonstranti se ovšem tentokrát nevydali na pražské Václavské náměstí, ale do středočeských Všetat.

Lidé chtěli uctít památku Jana Palacha přímo u jeho hrobu. Věci ale nakonec dopadly jinak, jak uslyšíte v dokudramatu Pavla Hlavatého Seznámení díky fízlům, ve které se skupinou mladých lidí přeneseme do okolí Všetat právě v onu lednovou sobotu.

V dokudramatu Pavla Hlavatého účinkovali Jan Vápeník, Natálie Holíková, Jaroslav Pokorný a Filip Richtrmoc. Dramaturgii měl Jan Sedmidubský, v režii Pavla Krejčího nastudoval Český rozhlas Hradec Králové.

Historický kontext demonstrací ve Všetatech

Palachův týden, tedy série protikomunistických demonstrací konaných u příležitosti 20. výročí sebeupálení Jana Palacha, v sobotu 21. ledna de facto skončil.

Zdaleka to ale nebylo poprvé, co se odpůrci režimu k Palachovu hrobu vydali. O to, co se ve Všetatech před třiceti lety dělo, se zajímal Dan Mrázek.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.