Rok 1976: Vítejte doma, kapitáne. Návrat agenta Minaříka

29. srpen 2018

Když 28. ledna 1976 oznámil československý tisk návrat pracovníka Svobodné Evropy a o den později se navrátilec představil jako kapitán Minařík, málokdo z přítomných věděl, že všechno je trochu jinak. Pavel Minařík se totiž vrátil už o dva dny dříve a v tajné vile Státní bezpečnosti (StB) se učil text svého vystoupení.

Také až během těchto dvou dnů se z obyčejného agenta stal kapitán komunistické bezpečnosti. Na tiskovce v budově Svazu československých novinářů se při setkání s „agentem“ sešlo 137 zpravodajů ze 16 zemí. Během dvouhodinové konference Minařík odhalil „prohnilou tvář stanice Svobodná Evropa i celé československé emigrace“.

Návrh na pumový útok

Minařík (s krycími jmény Ulyxes a Pley) při svých vystoupeních tvrdil, že ve „štvavé vysílačce“ Svobodná Evropa působil jako pracovník československé rozvědky, to byla ale pravda jen na papíře. Kapitána z něj udělal až po návratu tehdejší ministr vnitra, který ho také zpětně přijal k SNB od roku 1968.

Rok 1990: A má to ještě smysl? StB po sametové revoluci

Příslušníci SNB v roce 1948

Státní bezpečnost (StB) vznikla v roce 1945 jako součást nového poválečného policejního aparátu – Sboru národní bezpečnosti (SNB). Postupně celou StB ovládli lidé z KSČ, až se nakonec tento bezpečnostní orgán stal mocenským nástrojem komunistů na jejich cestě k moci.

Pouhý agent tak získal gloriolu profesionálního rozvědčíka, ale především se mu tato doba započítávala do platu i důchodu. Vzhledem k namáhavé práci v zahraničí dokonce dvojnásobně. Dalším krokem byl urychlený vstup do Komunistické strany Československa.  Minaříkovi se tak splnilo dlouholeté přání.

O členství v KSČ a přijetí do pracovního poměru u SNB totiž žádal celá 70. léta, kdy pracoval ve Svobodné Evropě. Z Prahy ale dostával vyhýbavé odpovědi a jeho žádosti byly opakovaně zamítnuty. Během svého šestiletého působení v redakci Radia Svobodná Evropa předával StB klíčové informace o jejím chodu i zaměstnancích. Z vlastní iniciativy pak navrhl provést v jejím sídle pumový útok, který nebyl realizován.

Oslavná píseň

Zajímavé pozadí má také pověstná píseň Josefa Laufera o Minaříkovi, Dopis Svobodné Evropě. Písnička nebyla součástí žádné akce StB, jak se v 70. letech řada lidí domnívala. StB byla sama touto „aktivitou“ zaskočena.

Prostřednictvím různých agentů se ale postupně dozvídala, že Laufer začal dostávat výhružné dopisy, někdo mu poškodil auto a lidé vracejí vstupenky na jeho koncerty. „Dostává se do duševní krize a neví, co by měl na svou obranu udělat,“ uvádí se v jednom materiálu.

Laufera přitom StB považovala za politicky nespolehlivou osobu kvůli jeho výrokům i kontaktům.  „Díky vám! Díky vám, chlapíku statečný, za vaši odvahu, rozum a sílu! Vy jste náš kapitán – oni jsou zbyteční! Přidal jste blankytu do křídel míru,“ zpíval Josef Laufer.

Jak to mohlo, ale možná také nemuselo být s legendární oslavnou písničkou na kapitána Minaříka, právě o tom bude dokudrama scenáristy a režiséra Luboše Koníře. Účinkují Josef Kundera a Zdeněk Stejskal.

A kdo vůbec byl kapitán Minařík, pro kterého měla být písnička složena? Libora Svobody z Ústavu pro studium totalitních režimů se na to zeptala redaktorka Veronika Kindlová.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související