Rok 1923: Atentát na Aloise Rašína

29. říjen 2020

Právník, politik, národohospodář a první československý ministr financí Alois Rašín (1867–1923) byl jedním z mužů, kteří, jako autor deklarace nezávislosti Československa, mají největší zásluhu na vzniku Československa v roce 1918.

Účinkuje: Jaroslav Rokoský
Čtou: Josef Kundera, Lenka Schreiberová
Připravila: Veronika Kindlová
Režie: Lubomír Koníř
Premiéra: 5. 7. 2018

Byl jednou z vůdčích osobností protirakouského odboje v Čechách. Se jménem politika je také úzce spojena měnová reforma z roku 1919, díky němu se česká koruna stala jednou z nejstabilnějších měn na evropském trhu.

Symbol útlaku?

Podle některých kritiků ale Rašín své ekonomické koncepce prosazoval na úkor nejchudších obyvatel. Pro chudinu se proto stal symbolem útlaku.

Čtěte také

Politikův život nakonec ukončila střela atentátníka, anarchokomunisty Josefa Šoupala, který na něj zaútočil 5. ledna 1923. Stalo se to před jeho bytem v Žitné ulici 10 v Praze. Šoupal byl vedený snahou „prospět proletariátu“. Kulka, kterou vystřelil, uvízla Rašínovi v páteři a poranila mu míchu.

V beznadějném stavu skončil v podolském sanatoriu. Ačkoliv byl těžce zraněn, žil v nemocnici ještě šest týdnů. A nebyl prý duchem vůbec mimo, měl prý silný kořínek.

Přes veškerou snahu lékařů Alois Rašín 18. února 1923 zemřel. Bylo mu 55 let. Čtyři měsíce po spáchání činu byl Šoupal odsouzen k osmnácti letům těžkého žaláře. Rašínova smrt urychlila přijetí zákona na ochranu republiky, který dal vládě pravomoc ke zpřísnění trestů za rozvracení republiky.

O atentátu na prvního československého ministra financí Aloise Rašína si s historikem Jaroslavem Rokoským z Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem povídá Veronika Kindlová.

Portrét Aloise Rašína z 20. let 20. století.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.