Duben 1989: Komunismus je bití. Slavný fejeton Ludvíka Vaculíka

25. leden 2019

Komunismus je bití, dnes už slavný fejeton Ludvíka Vaculíka z jara 1989. Co se událo okolo jeho zveřejnění?

Spisovatel Ludvík Vaculík měl už v roce 1989 za sebou řadu fejetonů, ve kterých se vyrovnával s realitou kolem sebe. Fejeton, kterým Vaculík reagoval na Palachův týden, patřil k jeho nejostřejším.

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová, účinkovali Michal Przebinda, Jan Vápeník, Tereza Mičiaková a Jiřína Šmídová. V režii Pavla Krejčího natočil Český rozhlas Hradec Králové.

Fenomén samizdatových textů

Fejetony Ludvíka Vaculíky byly už od 70. let fenoménem, literárním i občanským.

O fejetonech Ludvíka Vaculíka i dalších důležitých samizdatových textech konce 80. let si Pavel Hlavatý povídal s disidentem a archivářem Miroslavem Svobodou.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.