Rok 1945: Bomby na Prahu. Hlavní město terčem spojeneckého bombardování

8. říjen 2018

Na Popeleční středu 14. února 1945 se Praha stala terčem spojeneckého bombardování. Nálet, který mimo jiné poškodil budovy Emauzského kláštera, si vyžádal životy více než sedmi stovek lidí.

Tragická bilance byla o to smutnější, že tento nálet na Prahu se uskutečnil kvůli navigačnímu omylu. Skutečným cílem americké 8. letecké armády byly toho dne německé Drážďany.

Tříminutový nálet

V důsledku prudké protiletecké palby nad Holandskem, nepřízně počasí a problémů s palubními radary se šest desítek letounů oddělilo od hlavního svazu a dostalo do blízkosti Prahy. Část posádek nabyla přesvědčení, že má pod sebou Drážďany, a zahájila bombardování.

Rok 1945: Vyrovnávání účtů. Případ největšího vraždění Němců se odehrál v Postoloprtech

Odsun Němců z Brna na historickém snímku.

Konec druhé světové války provázely na řadě míst v českých zemích násilnosti na německých civilistech. K největším patří případ z Postoloprt nedaleko Loun, kde bylo na počátku června 1945 postříleno a pohřbeno v masových hrobech nejméně 763 německy mluvících obyvatel; podle některých odhadů bylo mrtvých přes 2300.

Pouhé tři minuty trvající nálet na Prahu půl hodiny po poledni zničil pět desítek domů a zhruba stejně vysoký počet budov těžce poškodil. Letadla svrhla bomby v pásmu od Zlíchova přes Palackého most, Vyšehrad, Karlovo náměstí a část Nuslí, Pankráce, Vinohrad a Vršovic.

V troskách se ocitly i některé historické a kulturní památky, především klášter Na Slovanech a nedaleký Faustův dům. Zasažena byla i Všeobecná nemocnice na Karlově, shořely dílny Národního divadla na Vinohradech a silně byly porušeny skleníky Botanické zahrady.

Přes 700 mrtvých

Mnohem tragičtější byl vysoký počet obětí na životech. Záchranáři napočítali 701 mrtvých a 1184 těžce zraněných. Vysoký počet obětí vysvětlují vojenští historikové tím, že až na jednu výjimku (z poloviny listopadu 1944) neměli Pražané s nálety žádné zkušenosti.

Houkání sirén proto značná část z nich ignorovala. Američané později uvedli, že šlo o omyl způsobený špatnou viditelností. Pamětníci a někteří historici ale dodnes o navigačním omylu pochybují.

Dokudrama Bomby na Prahu scenáristy a režiséra Lubomíra Koníře nás zavede do dob dávno po válce: hlavní hrdinka dokudramatu se vrací ze hřbitova, kam byla položit květiny na hrob svého otce, jedné z obětí náletu. Účinkují Eva Čurdová a Zdeněk Stejskal.

Redaktor Dan Mrázek se následně vypravil na některá místa, která pumy zasáhly.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.