Leden 1989: Krvavý čtvrtek Palachova týdne

9. leden 2019

19. leden roku 1989 připadl na čtvrtek. Byl to už čtvrtý den demonstrací, které vešly následně do české historie jako Palachův týden.

Po relativně klidném průběhu demonstrací ve středu se nakonec čtvrtek 19. ledna 1989 stal dnem dosud nejbrutálnějšího policejniího zásahu proti demonstrantům, jaký Praha nezažila od srpna 1969. O třicet let zpět nás přenese dokudrama Pavla Hlavatého.

Dokudrama Krvavý čtvrtek o událostech z 19. ledna 1989 napsal pro Českou kroniku Pavel Hlavatý, účinkovali Filip Richtermoc, Ondřej Vaňura a Jan Skorunka. Dramaturgii měl Jan Sedmidubský, v režii Pavla Krejčího nastudoval Český rozhlas Hradec Králové.

Nebáli se represí

Demonstrace během Palachova týdne se od předchozích projevů nesouhlasu s vládnoucím režimem lišily tím, že tentokrát odpůrci komunismu dávali jasně najevo, že se nebojí represí. Ty se sice stupňovaly, ale výsledkem bylo jen stále větší volání po svobodě a demokracii.

O historických souvislostech Palachova týdne v lednu 1989 mluvil Daniel Mrázek s historikem Liborem Svobodou přímo na místě tehdejších událostí.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související