Je mně líto, že se politická situace vrací zpět před rok 1989, říká Jana Krausová

19. listopad 2018

Jana Krausová je nejen herečkou, ale také výtvarnicí. V rámci prvního povolání je členkou souboru Studia DVA, které sídlí na Václavském náměstí. „Demonstrace mám přímo u nosu. Pokud jsem nehrála, tak jsem se těch aktuálních účastnila,“ říká host pondělní Osobnosti Plus.

V souvislosti s výročím sametové revoluce Jana Krausová vzpomíná na zásadní roli herců během převratu a srovnává ji s dnešním děním. „Myslím, že současná politická situace je dramatická pro každého, i pro herce. Ale neřekla bych, že nám politické proslovy jdou, a nepokládám za ideální, aby se proslovů herci účastnili. Mohou být sebecivilnější, ale je to principiálně patos,“ říká herečka a výtvarnice.

Herečka a výtvarnice Jana Krausová pochází z umělecké rodiny, její otec byl známý herec a loutkoherec Josef Pehr, matka byla výtvarnice a loutkoherečka. Dětství prožila s maminkou a babičkou, občas se vídala s otcem. Po základní škole studovala střední umělecko-průmyslovou školu, obor grafika a monumentální malba, poté vystudovala pražskou AVU. Pořádá výstavy svých děl, hraje ve filmech, v divadle i televizních seriálech. V osmdesátých letech se provdala za herce Jana Krause, s nímž má dva syny Davida a Adama. V roce 1994 se vztah rozpadl.

Neprůstřelnost situace

Krausová se vrací k tématu demonstrací. Tu poslední, sobotní, mířenou proti vládě premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, prožila na jevišti. „Vracela jsem se domů, až když bylo po všem. Potěšilo mě, jaký dav se na Václavském náměstí sešel. Jen to zatím bohužel nedopadlo na úrodnou půdu,“ myslí si. 

Uvidíme, co se z toho vykrystalizuje. Přála bych si, aby to dobře dopadlo pro lidi a abychom se zbavili bezmoci v současném bludném kruhu. Nelíbí se mně, jak se k celé kauze Andreje Babiše staví pan prezident a to, že je zcela neprůstřelná.“

Myslím, že politické proslovy nám hercům nejdou.
Jana Krausová

Podle herečky je snaha mladých lidí být aktivní a zajímat se o politiku důležitá, přesto vnímá současnost ne právě radostně. „Je smutné, že se situace vrací zpět. Politika a vedení země mně připomíná totalitu. Lidé, když se chtějí projevit, začínají být opatrní. I v demonstraci. Je tam spousta policistů, sice se rozpačitě usmívají, ale na situaci to nic nemění. Svoboda slova existuje, ale lidé jsou daleko opatrnější, než by mohli být,“ ještě dodává.

 

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí. Dozvíte se, jaký vztah měla Jana Krausová se svým nevlastním otcem, Vladimírem Dvořákem, nebo v čem vidí rozdíl mezi svými dvěma profesemi.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související