Rok 1923: Konec velkého vypravěče

21. červen 2018

Jedním z největších českých prozaiků moderní doby, ale i známým mystifikátorem a populární postavou pražské bohémy byl spisovatel Jaroslav Hašek (1883-1923). Stovky jeho povídek a dalších drobných prozaických útvarů zastínilo jedno jeho dílo – čtyřdílná sága Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Tento satirický protiválečný román byl přeložen do téměř šedesáti jazyků a několikrát zfilmován.

Jaroslav Hašek se narodil v rodině profesora matematiky. Když mu ve třinácti letech po operaci ledvin (kvůli pití) zemřel otec, výrazně ho to poznamenalo. Odešel z gymnázia a po praxi u drogisty vystudoval obchodní akademii. V té době publikoval první povídky.

Po škole nemohl, a snad ani nechtěl, nikde zakotvit, toulal se a živil se psaním povídek. Kromě Švejka vyšly po jeho smrti přes čtyři desítky výběrů z jeho povídkové tvorby. Hašek při psaní hojně využíval vlastní zážitky, kterých měl dostatek z mnoha cest napříč celým Rakousko-Uherskem.

Stal se známou postavou pražské bohémy. A tak mu ani manželství s Jarmilou Mayerovou, s níž měl od roku 1912 syna Richarda, nevydrželo dlouho.

Haškovy osudy za světové války

Za první světové války upadl do ruského zajetí. Poté vstoupil do legií, kde se ale často dostával do sporu s jejich vedením. Po zahájení revoluce se s legiemi rozešel nadobro a přidal se k Rudé armádě.

Po válce se na jeho zdraví čím dál víc podepisovalo pití, tyfus prodělaný v Rusku i slabé srdce. Zemřel v Lipnici nad Sázavou v nedožitých čtyřiceti letech.

Konec velkého vypravěče Jaroslava Haška připomene dokudrama Lukáše Csicselyho. V režii Jiřího Seydlera účinkují Martin Valouch a Josef Pejchal.

Před čtyřmi lety vyšla kniha s názvem Medvědí tanec. Je o posledních měsících života Jaroslava Haška. Autorkou románu je spisovatelka Irena Dousková. Markéta Ševčíková o posledních dnech Jaroslava Haška v Lipnici mluvila právě s ní.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.