Listopad 1989: Ale co s Vaculíkem?

26. listopad 2019

Tři čtvrtě milionu lidí přišlo v sobotu 25. listopadu 1989 na pražskou Letenskou pláň, aby podpořili svobodu a demokracii. Demonstraci vysílala v přímém přenosu televize i rozhlas. Jednalo se o jeden ze zlomových okamžiků takzvané sametové revoluce.

V onom sychravém, téměř zimním čase tu vystoupila řada řečníků: Václav Havel, Alexander Dubček, Miloš Zeman nebo herec Josef Kemr, na závěr zazpíval Jaroslav Hutka, který se právě vrátil z emigrace. Jeden významný řečník se ale tehdy na Letné k mikrofonu nedostal – spisovatel Ludvík Vaculík.

Vystoupit chtěl, ale při jeho známé kritičnosti hrozilo riziko, že by se jeho projev nemusel účastníkům demonstrace tak úplně líbit… V dokudramatu Mileny Štráfeldové to Ludvík Vaculík před odchodem na Letnou probírá nejdříve se svojí partnerkou, spisovatelkou Lenkou Procházkovou, po návratu z Letné pak se svojí ženou Madlou…

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. V režii Martiny Schlegelové účinkovali: Jiří Untermüller, Daniela Bambasová, Natálie Drabiščáková a Pavel Oubram. Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, mistr zvuku Michal Kolář.

Spisovatele Ludvíka Vaculíka připomene v rozhovoru s literárním vědcem Pavlem Janouškem z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd redaktorka Zuzana Marková.

autoři: Milena Štráfeldová , Jan Sedmidubský , Zuzana Marková , jpr
Spustit audio

Související