Rok 1923: Československo obsazuje éter

27. červenec 2018

V pátek 18. května 1923 ve 20:15 bylo u nás zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání. Československo se tak po Velké Británii stalo druhou evropskou zemí, v níž rádio pravidelně vysílalo. Zpočátku to byla jedna hodina denně.

Cesta k rozhlasovému vysílání v Československu trvala čtyři roky. Přesně tak dlouhá doba uplynula od prvního zdařilého pokusu s bezdrátovým vysíláním řeči a hudby z vojenské radiostanice v Praze na Petříně v roce 1919 přes pokusné pořady například k druhému výročí samostatnosti (28. října 1920) nebo přes vysílání brněnské poštovní radiotelegrafní a radiotelefonní stanice v únoru 1922.

Vysílání ze stanu

Vysílání, které začalo v květnu 1923, bylo „odbavováno“ ze skautského stavu v Praze-Kbelích. Zpočátku šlo o pěvecké a hudební produkce, sportovní zprávy z celého světa, informace o počasí a zprávy z burzy, které trvaly vždy jednu hodinu.

02810747.jpeg

Večerní vysílání bylo zvoleno záměrně, s ohledem na šíření středních vln byly podmínky pro poslech vysílače ve večerních hodinách nejpříznivější. V prvních měsících se vysílalo pro 250 registrovaných koncesionářů. V září 1923 byl program rozšířen o vysílání politických a denních aktualit a začal vycházet měsíčník Radio-Journal.

Od roku 1924 se vysílání dál rozšiřovalo, začínalo už v 19:15 a trvalo dvě hodiny. V květnu 1924 bylo pro vysílání poprvé použito označení „rozhlas“; do té doby se mluvilo o rádiu, radiofonii či broadcastingu.

K dalším milníkům prvních let rozhlasu patřil 2. srpen 1924, kdy byl přenášen první sportovní zápas (box z pražské Letné) a 1. září 1924, kdy zahájilo vysílání brněnské studio. Mimochodem – jako bylo rozhlasové vysílání v Československu druhé po britské BBC, stejně tak je zvukový archiv Českého rozhlasu druhý největší v Evropě hned po BBC.

První okamžiky „rádiového“ vysílání ze stanu v pražských Kbelích připomene dokudrama scenáristické trojice Michal Beck, Jan Mazanec a Veronika Šaumanová. V režii Martiny Schlegelové účinkují Tomáš Drápela, Pavel Oubram a Kamila Janovičová.

Jaké skutečně byly začátky rozhlasového vysílání u nás – a proč o nich víme tak málo? To pak ve svém příspěvku vysvětlí Eva Kézrová.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související