Prosinec 1989: Spojaři jdou příkladem. Jak se likvidovaly odposlechy

17. prosinec 2019

Další díl České kroniky se zaměří na proces, který se těsně po listopadu začal odehrávat částečně spontánně a částečně už ve státní režii: demontáž odposlechů na nejrůznějších veřejných místech, například v hotelích... 

Likvidace odposlechů se v prosinci 1889 začaly dělat už poměrně hojně. Jedna z prvních vlaštovek v tomto směru byl údajně hotel v nejmenovaném severočeském městě.

Dokudrama nazvané Spojaři jdou příkladem napsal Lukáš Csicsely. Účinkovali Matina Eliášová, Josef Čepelka a Miroslav Zavičár. V režii Jana Sklenáře natočil Český rozhlas Hradec Králové.

Odposlechy, tato oblast státního zájmu, kterou před listopadem 1989 bez výhrad ovládala komunistická strana, se po sametové revoluci konečně začala podřizovat zákonným normám a předpisům.

Jak se likvidovaly odposlechy například v hotelích a jakou úlohu měli spojaři před listopadem 1989? Podrobnosti zjišťovala Veronika Kindlová od historika Daniela Povolného z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

autoři: Jan Sedmidubský , Veronika Kindlová , Lukáš Csicsely , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.