Pokud chce ČSSD dál páchat sebevraždu, je na správné cestě, říká místopředseda ODS Kupka

22. listopad 2018

Včerejší rozhodnutí ČSSD, že její členové v pátek při hlasování o nedůvěře vládě odejdou ze sálu, považuje místopředseda opoziční ODS za alibismus. Stoprocentně spokojený ale není ani bývalý statutární místopředseda ČSSD.  

„Pokud chce sociální demokracie dál páchat sebevraždu, tak se rozhodli správně,“ tvrdí Martin Kupka (ODS).

„Co jiného si myslet, pokud na jednu stranu tvrdí, že by trestně stíhaný premiér neměl být ve vládě, což je mimo jiné taky většinový názor ČSSD, ale na druhou teď vládu zachrání? Je to ani ryba, ani rak, taková Chytrá horákyně… Krok, který zavání alibismem a ukazuje, že ČSSD není jasného postoje ani schopna, přitom měli příležitost,“ tvrdí místopředseda opoziční ODS.     

Ani ryba, ani rak

Bývalý místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola krok vedení své strany hájí.

Petr Hartman: Zachraňuje Zimola ČSSD, nebo jí škodí?

Jiří Zimola

Jiří Zimola se snažil po výprasku ve sněmovních, senátních a obecních volbách zachraňovat sociální demokracii. Pro prvního místopředsedu strany by to měl být samozřejmý úkol.

„Nedomnívám se, že avizovaný nástup SPD Tomia Okamury do vlády by byl nejlepší cestou pro Česko. Ale abych byl víc srozumitelný, ani já z toho rozhodnutí ani ryba, ani rak, radost nemám… Ale když říkám, že jsem pro, abychom zůstali v koaliční vládě s hnutím ANO, tak kdybych byl poslanec, tak bych ze sálu neodešel a pro vyslovení nedůvěry vládě taky nehlasoval. Protože bych byl pro veřejnou podporu vlády,“ říká Zimola.

Co mu pak nejvíc vadí, a co opakoval i jeho stranický šéf Jiří Hamáček, je to, že opozice nepřišla s plánem B, co by bylo dál.

Podle Kupky by se „rozvinula jednání, při kterých bychom vyzvali prezidenta, aby své rozhodnutí, kterým chtěl Andreje Babiše znovu pověřit sestavením vlády, přehodnotil. V tu chvíli by byl ve veřejném i politickém prostoru tlak na to, aby se hnutí ANO rozhodlo pro výměnu premiéra. Politika je přece o vytváření podobných tlaků, po kterých tady volá už mnoho lidí.“

Babiš je ve střetu zájmů

Zimola ale upozornil na skutečnost, že lidé hnutí ANO i Babiše samotného přece zvolili s vědomím velkého otazníku kolem Čapího hnízda. Podle místopředsedy ODS už ale lidé ve volbách nehlasovali o střetu zájmů, do kterého se premiér denně dostává.

„Že je trestně stíhaná osoba ve vládě přece znamená, že zasahuje do celé řady rozhodnutí, která mohou ovlivňovat samotné vyšetřování jeho kauzy.“ Podle Kupky je to třeba sporné jmenování ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo budoucí jmenování policejního ředitele.

„Realizace politiky ve stylu pokus−omyl mi nepřipadá poctivé a nijak to nepovede ke stabilitě politického prostření,“ komentuje Jiří Zimola opoziční plán B.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související