Hamáček a Zimola si jen začali poměřovat síly, myslí si o platformě Zachraňme ČSSD komentátor Eichler

17. říjen 2018

Začal u sociálních demokratů vnitrostranický boj o moc? Do úterních nočních hodin totiž spolu s předsedou Janem Hamáčkem diskutovali straníci platformy Zachraňme ČSSD.

Petr Holub: Výsledek ČSSD je katastrofální. Může se stát, že úplně zanikne

ČSSD

Komunální volby tradičně ovládli nezávislí kandidáti, kteří představují dvě třetiny zvolených zastupitelů. Z celostátních stran jsou pak nejsilnější lidovci, hnutí STAN a ODS. Mírně také posílilo hnutí ANO.

Platforma vznikla na začátku roku a hlásí se k ní statutární místopředseda Jiří Zimola nebo bývalý jihočeský hejtman Michal Hašek. Témat k diskusi prý bylo víc: prohrané volby, rekonstrukce vlády kvůli nevýrazným ministrům za ČSSD nebo změna volby předsedy.  

Podle Hamáčka to byla „klasická politická diskuse. Občas víc, občas míň, vyhrocenější. Tak jak to na podobných jednáních, a nejen v ČSSD, bývá,“ řekl předseda. Podle komentátora Deníku Referendum Patrika Eichlera to není nic špatného.  

Zimola vs. Hamáček

„Akorát jsou v konfliktu s předsedou, který chce podobnou diskusi vést interně a na stranických orgánech. Jenže, platforma chce právě oslabení rolí nejrůznějších předsednictev, okresních nebo krajských výborů. Taky říká, dejme větší prostor členům,“ myslí si Eichler.  

100 dní Babišovy vlády: Nejmenováním Pocheho prezident a premiér ČSSD pomohli, tvrdí komentátor

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Vláda hnutí ANO a ČSSD má za sebou sto dní vládnutí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uplynulé období zhodnotí. Kromě schválení návrhu státního rozpočtu se vláda dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru.

Vidí to i jako jistou snahu konsolidovat jeden názorový proud strany, který je nespokojený s politickým a programovým vývojem posledních let. „Jména lidí v Zachraňme ČSSD se také překrývají s různými dalšími iniciativami, které se tak či onak hlásí k radikálnější nebo etatističtější politice (pozn. red.− v politické teorii znamená etatismus názor, že nositelem suverenity společnosti nejsou občané, nýbrž stát a jeho představitelé).

Hamáček: Řeknu si o důvěru

Podle komentátora je ale důležitější to, k čemu směřuje. „Pouhá výzva k volbě předsedy všemi členy je jistě legitimní, ale následovat by měla i reforma dalších stranických struktur. Pokud totiž volím přímo i další předsedy (krajské a okresní), tak zároveň oslabuji mandát těchto kolektivních těles.“

Eichler taky připouští, že jde o jistou demonstraci stranické nejednoty. „Uvidíme, jak to dopadne, protože Hamáček už oznámil, že za 10−12 dní požádá Ústřední výbor o důvěru. Pozorujeme tak poměřování sil mezi Hamáčkem a Zimolou, ale nevytvářejme konflikt, kde není,“ dodává komentátor Deníku Referendum.    

autoři: Michael Rozsypal , lup | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související