100 dní Babišovy vlády: Nejmenováním Pocheho prezident a premiér ČSSD pomohli, tvrdí komentátor

4. říjen 2018

Vláda hnutí ANO a ČSSD má za sebou sto dní vládnutí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uplynulé období zhodnotí. Kromě schválení návrhu státního rozpočtu se vláda dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru.

Babišův kabinet taky zvedl průměrný starobní důchod o 900 korun měsíčně a vyměnil vedení v řadě úřadů a organizací, včetně České pošty nebo Lesů ČR.

„ANO je ve vládě dominantní, a to díky osobě Babiše i volebnímu výsledku. Hnutí získalo 30 procent, ČSSD lehce přes 7 procent,“ připomíná komentátor Petr Holec.

Jindřich Šídlo: Sociální demokracie mává na rozloučenou

Jindřich Šídlo

Tomáš Petříček má pozoruhodné vzdělání, jistou praxi, mluví cizími jazyky a zahraniční politice se věnuje víc než 10 let.

Možná i proto se sociální demokracii dosud nepodařilo protlačit svého kandidáta na ministra zahraničí, resort tak stále dočasně vede předseda strany Jan Hamáček. Nominovaného Miroslava Pocheho totiž odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Hamáček proto v září přišel se jménem Tomáše Petříčka, který se s prezidentem ve čtvrtek odpoledne setká.

„Prezident a premiér pomohli sociální demokracii sprovodit tenhle problém ze světa. V ČSSD všichni věděli, že nominace Pocheho je špatná vzhledem k jeho minulosti,“ myslí si komentátor serveru Info.cz.

Podle něj se ale zatím nenaplnily obavy odpůrců vstupu do vlády z řad sociálních demokratů, že ANO bude ČSSD „válcovat“, alespoň tedy ne z hlediska programu.

„Kupříkladu obnovení nemocenské v prvních třech dnech je ústupkem sociální demokracii, vidíme i zvyšování platů ve veřejné sféře, na což tlačí odbory, které s ČSSD úzce spolupracují,“ uvádí.

Obě koaliční strany se shodly na potřebě důchodové reformy, a to nikoli jen kosmetické. „Uvidíme, jestli tato vláda bude schopna reformu provést. Ale za třicet let od roku 1989 se to nepovedlo žádné vládě,“ uzavírá Holec.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související