Alexandr Mitrofanov: Barák před demolicí a tragikomický Hamáček

8. říjen 2018

Na začátek jeden povolební citát.

„Nebaví mě poslouchat, že ČSSD prohrála či někomu ustupuje. Jsme čtvrtí mezi parlamentními stranami na mandáty a pět kandidátů postupuje do druhého kola senátních voleb. Volby ukázaly, kde nám věří, a kde ne. Je to impuls přijít s novými lidmi, vizemi a nápady a uspět za dva roky v krajských volbách!“

Alexandr Mitrofanov: Oranžová klouže dolů

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v průběhu sčítání výsledků komunálních a dílčích senátních voleb tvářil způsobem, který my starší známe z chování zástupců vládnoucí moci před rokem 1989. Tehdy se často používaly formulace typu „dílčí nedostatky zde jsou, ale v plnění náročných úkolů musíme na některých úsecích přidat, a pak tyto náročné úkoly v dalším období zajisté splníme“.

Citát pochází od předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka. Nejde při jeho hodnocení ani tolik o způsob interpretace výsledků ČSSD, s nímž přišel její šéf. Hamáček to očekávaně prezentuje ve stylu starého sovětského vtipu: Brežněv a Nixon jednou soutěžili v běhu na sto metrů. Vyhrál Nixon. Moskevské noviny druhý den vyšly s titulkem: Krásné druhé místo soudruha generálního tajemníka, americký prezident druhý od konce.

Mnohem zajímavější je podívat se na to, jak věří vlastnímu předsedovi jiní sociální demokraté. Josef Bernard je za oranžové hejtmanem Plzeňského kraje. Jeho hodnocení voleb se v ničem neshoduje se závěry, které z výsledků ČSSD vyvodil předseda Hamáček. Bernard mimo jiné napsal:

Ivan Štern: Soumrak české demokracie pokračuje

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v Mladé Boleslavi

Výsledek voleb, i když tyto řádky píšu, kdy ještě není zdaleka znám, nijak nepřekvapí. Co se očekávalo, to se také nakonec děje.

„Byl to debakl a pořádný. Nemá cenu si nic nalhávat. Přitom postup léčby nebyl tak náročný. Držet se základních mantinelů svoboda, demokracie, solidarita a prosperita. Namísto toho jsme se zejména intenzivně opalovali.

Tu jsme z toho rudli, proháněli se s motorkářským gangem z divokého východu, nechávali jsme se obdivovat východními trolly na Facebooku a tancovali hradní častušku, občas někdo zhnědnul a s vervou se pustil do cikánů a jiných nepřizpůsobivých individuí, obdivoval se autoritářským vůdcům a dštil síru na tu prokletou Evropskou unii. Prostě, aby se v tom čert vyznal, natožpak chudák volič.“

Až to budu natírat příště, vy už tady nebudete

Plzeňský hejtman dodal, že podle něj žádné rychlé a jednoduché řešení pro sociální demokracii nyní neexistuje a že je před ní dlouhé období reformní a mravenčí práce. Zajímavé je, že stejně negativně pojal výsledky voleb také funkcionář, kterého Bernard kritizuje.

Ondřej Konrád: Nenápadná úskalí pod hladinou voleb

Jan Hamáček se bude snažit udržet ČSSD pohromadě

Žádné zemětřesení, říká o komunálních volbách prezident, vládu to nijak neovlivní.

Indiánské jméno tohoto sociálního demokrata by mohlo znít: Ten, Který Se Prohání S Motorkářským Gangem Z Divokého Východu. Občanským jménem je to Jaroslav Foldyna a funkcí místopředseda ČSSD. A právě že už nebude. Zklamán výsledky rezignuje na všechny stranické posty. Pojal svůj boj za lepší partaj ve stylu sebevražedného komanda ze Života Briana.

Předseda strany, který vystupuje s prohlášeními o tom, že barák je třeba jenom vymalovat, protože jinak má pevné základy a bude stát ještě dlouho, zatímco mu za zády nájemníci skáčou z oken, vjíždějí si do vlasů a otevírají plyn v kuchyních, je tragikomický. To je snad to nejhorší, co se může politikovi stát.

Alexandr Mitrofanov

Jeden ze sociálnědemokratických matadorů Martin Tesařík měl po vyhlášení výsledků voleb říci: „ČSSD je tady 140 let. Až se ekonomice nebude celosvětově dařit tak jako dnes a začnou se utahovat šrouby vůči zaměstnancům, znovu přijde náš čas.“

To zas vyvolává v paměti reklamu na Antirezin. Znáte ji? To je ta, v níž chlap říká tchyni: „Až to budu natírat příště, vy už tady nebudete.“

Autor je komentátorem deníku Právo

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.