Ondřej Konrád: Nenápadná úskalí pod hladinou voleb

8. říjen 2018

Žádné zemětřesení, říká o komunálních volbách prezident, vládu to nijak neovlivní.

Nu, dost možná na ni výsledky opravdu nebudou mít dopad a menšinový kabinet ANO – ČSSD, jištěný komunisty, poměrně klidně dovládne do podzimu 2021.

Alexandr Mitrofanov: Oranžová klouže dolů

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v průběhu sčítání výsledků komunálních a dílčích senátních voleb tvářil způsobem, který my starší známe z chování zástupců vládnoucí moci před rokem 1989. Tehdy se často používaly formulace typu „dílčí nedostatky zde jsou, ale v plnění náročných úkolů musíme na některých úsecích přidat, a pak tyto náročné úkoly v dalším období zajisté splníme“.

Ale za určitých okolností by se bídný účet sociálních demokratů nějak projevit mohl. Pokud bude například pokračovat snaha přistrčit stranu co nejblíž hlavě státu. Což se ne všem členům bude zamlouvat. Protože samozřejmě nemohli zapomenout, co všechno ČSSD v minulosti Miloš Zeman prováděl. A že nálepka hradní partaje jaksi odjakživa nefunguje.

To se nezměnilo ani se Zemanovým příchodem, jak víme z katastrofálních výsledků Strany práv občanů. Které nepomohlo ani několikeré angažmá v Zemanově úřednickém kabinetu roku 2013.

Tradiční pučisté 

Samozřejmě se Jan Hamáček bude snažit udržet ČSSD pohromadě a pořád ještě sází na to, že zůstává účastí ve vládě veřejnosti na očích. Ale bývalý místopředseda Hašek, který má stále jistě nemalý vliv, mluví značně defétisticky o „politickém hřbitově“. A naznačuje, že pokud se mu chce strana vyhnout, musí se vrátit k tradičním kořenům a voličům.

Ivan Štern: Soumrak české demokracie pokračuje

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v Mladé Boleslavi

Výsledek voleb, i když tyto řádky píšu, kdy ještě není zdaleka znám, nijak nepřekvapí. Co se očekávalo, to se také nakonec děje.

Není sice úplně jasné, co tím míní a jak by mohla ČSSD voliče uteklé k hnutí ANO, nalákat zpátky. A jestli ve skutečnosti spíš nejde o návrat k „tradičnímu Haškovi“. Který by se pokusu o zachraňování strany jistě rád ujal. I třeba s dalšími účastníky někdejší slavné „lánské schůzky“, anebo přestěji „lánského puče“, kolegy Škromachem a Zimolou. Na čemž by se ale mohla ČSSD docela klidně také rozštípnout. A to už by se také samozřejmě projevilo ve vládní koalici.

Skálopevně a nesobecky

Tu u moci drží KSČ, která je tím pádem sice momentálně vůbec v nejluxusnější pozici od roku 1989, ale přesto (anebo částečně právě proto?) se k ní voliči otočili zády. A to v míře, že z toho musí mít předseda Filip těžkou hlavu. Jíž jistě budou někteří komunisté žádat.

Ondřej Konrád

Exmístopředseda Josef Skála, známý stalinskými postoji, už tak činí. A také skoro zaručeně přitom myslí na sebe. S takovým předsedou KSČM v zádech by ovšem mohl bolehlav dostat pro změnu zase Andrej Babiš.

Ale obecně vzato má asi prezident pravdu. Možná úplnou, ale třeba jen částečnou.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.