Petr Hartman: Zachraňuje Zimola ČSSD, nebo jí škodí?

8. listopad 2018

Jiří Zimola se snažil po výprasku ve sněmovních, senátních a obecních volbách zachraňovat sociální demokracii. Pro prvního místopředsedu strany by to měl být samozřejmý úkol.

Problém je v tom, že se úplně neshodl s velkou částí sociální demokracie, jak tuto stranu postavit na nohy. Jak ji učinit důvěryhodnou a přitažlivou pro větší okruh voličů.

Jelínek: Hamáček dostal šanci, za rok ho ale může nahradit Zimola

Jiří Zimola a Jan Hamáček na 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové

ČSSD na mimořádném sjezdu v Hradci Králové zvolila nové vedení v čele s Janem Hamáčkem. Prvním místopředsedou se nakonec stal jeho protikandidát Jiří Zimola, který v prvním kole volby dokonce získal více hlasů delegátů. „Byl dobře připravený, Hamáčkovo vystoupení nebylo tak přesvědčivé. Ale když sociální demokraté chtějí udělat nějakou změnu, většinou si dají pozor, aby nebyla příliš razantní,“ soudí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Svoje představy Jiří Zimola většinou neprosadil. Přesto je prezentoval na veřejnosti. Některé jeho kroky a výroky proto vyvolávaly dojem, že záchrana ČSSD má spočívat v tom, že bude ještě více rozhádaná a méně čitelná než dosud.

Týkalo se to například opakovaných výzev na adresu Miroslava Pocheho, aby se vzdal nominace na post ministra zahraničí. Jiří Zimola rovněž překvapil svým návrhem obměnit vládní tým reprezentující ČSSD. Netajil se sázkou na velmi úzkou spolupráci s prezidentem Miloše Zemanem.

Zkrátka člověk, který detailně nesledoval dění uvnitř sociální demokracie, se mohl těžko orientovat v tom, co chce strana vlastně dělat. Zmatky ještě umocnil vznik platformy s názvem Zachraňme ČSSD, ve které se Zimola angažoval. Její fungování přispívalo k napětí uvnitř strany a k jejímu štěpení. Dokonce se začalo spekulovat o tom, zda se sociální demokracie nerozpadne na dvě části. K tomu zatím nedošlo.

Postavit na nohy. Nebo pohřbít?

Do březnového sjezdu strany patrně sociální demokraté vydrží pohromadě. Poněkud překvapivá rezignace Jiřího Zimoly na post prvního místopředsedy strany může souviset s touto událostí.

Hamáček a Zimola si jen začali poměřovat síly, myslí si o platformě Zachraňme ČSSD komentátor Eichler

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola a šéf strany Jan Hamáček

Začal u sociálních demokratů vnitrostranický boj o moc? Do úterních nočních hodin totiž spolu s předsedou Janem Hamáčkem diskutovali straníci platformy Zachraňme ČSSD.

Bylo by překvapením, kdyby platforma Zachraňme ČSSD nepostavila vlastního kandidáta na předsedu. Nemusí jím nutně být Zimola. Ten svojí rezignací vytvořil lepší výchozí pozici vyzyvateli Jana Hamáčka. Odpovědnost za fungování sociální demokracie totiž nyní ponese výhradně on.

Přesto nelze tvrdit, že by svým distancováním se od současného stranického vedení Jiří Zimola výrazně posílil. Jeho názory mají zatím menšinovou podporu. Ukázalo se to i v momentu, kdy Ústřední výkonný výbor ČSSD raději v říjnu nehlasoval o vyslovení důvěry Zimolovi. Bylo totiž zřejmé, že by ji nezískal.

Jeho aktivity totiž nevypadaly jako správný recept na záchranu sociální demokracie. Působily spíše jako snaha dát umírajícímu pacientovi ránu z milosti, aby se už netrápil.

Petr Hartman

Právě na březnovém sjezdu by se mohlo ukázat, zda je strana schopná uniknout blížící se politické smrti. Sociální demokraté si zároveň budou muset ujasnit, zda právě lidé typu Jiřího Zimoly dokáží skomírající stranu postavit na nohy, nebo ji spíš pohřbít.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.