Petr Honzejk: ANO bude buď dál s Babišem, nebo nebude vůbec

4. únor 2023

Dosud jednání vrcholných orgánů hnutí ANO připomínala zasedání výborů komunistické strany v osmdesátých letech minulého století. Bylo potvrzeno, že všechno jde skvěle a že bude ještě líp, předseda byl vytleskán, chlebíčky, koblihy, a jelo se dál. Jenže všechno jednou skončí, jak zdánlivá neměnnost normalizace, tak kamenná stabilita v populistické formaci. Když přijdou problémy, je najednou rušno.

Čtěte také

Přesně to se nyní stalo. Jednání předsednictva hnutí ANO, které se chystá v nadcházejícím týdnu, slibuje vůbec poprvé v historii formace zajímavou podívanou. Hnutí oligarchy Andreje Babiše prohrálo třetí volby za sebou.

Někteří liberálnější členové, například ostravský primátor Macura a moravskoslezský hejtman Vondrák se začali tvářit opozičně. Dezertoval skoro celý propagandistický tým, včetně nejbližší spolupracovnice Babiše Tünde Bartha, mluvčího Vořechovského a Babišem dosud velebeného “génia sociálních sítí” Marka Prchala. A sám Babiš po porážce v prezidentských volbách říká, že se musí rozhodnout, jak bude vypadat jeho další politické angažmá. 

Co se dá očekávat? Začátek rozkladu, nebo semknutí se kolem lídra? 

Spíše to druhé. Spekulace, že v ANO vzniknou nějaké frakce, se zřejmě nepotvrdí. Hnutí je natolik monolitické, že je pravděpodobné, že hejtman Vondrák, který se odvážil říci, že nevolil v prezidentské volbě Babiše bude označen za zrádce. Koneckonců už to naznačila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Čtěte také

Lze předpokládat, že se celkově prosadí mentalita obležené pevnosti, kdy neúspěchy budou svedeny na vnější a vnitřní nepřátele. Vnějšími budou média a vnitřními Vondrák a Macurou plus marketéři, kteří pokazili kampaň. Oba narativy už jsou v hnutí ANO živé. 

Směr semknutí proti všem pak udal poslanec ANO Pavel Růžička, který prohlásil, že pokud by prezidentské volby vyhrál Babiš, armáda by to nepřijala a “začala dělat pořádek jako v Brazílii.“ Ano, slyšíte dobře, měli jsme tu i fantazírování o vojenském puči. Atmosféra v ANO vůbec připomíná reakci trumpovců po prohraných prezidentských volbách, kde se také strašáci a chyby hledali všude možně, jen ne u klíčové osoby.

Půjde dál za hranu?

Právě na klíčové osobě tedy bude záležet nejvíc. Otázka proto zní: S čím tedy přijde na předsednictvo Andrej Babiš? Co bude chtít udělat se sebou a kam bude chtít své hnutí směrovat? To, že řekl, že jeho angažmá v politice bude jiné, může znamenat leccos. Klidně se může vzdát poslaneckého mandátu – sněmovna ho stejně, jak se opakovaně vyjádřil, nebaví. 

Čtěte také

V takovém případě by se mohl věnovat tomu, co ho baví a co umí dobře. Šikování vlastních voličů pro sněmovní volby 2025. Mimo sněmovnu by pak mohl ještě zostřit protivládní rétoriku a za pomoci nových marketérů, kteří budou ochotni jít za hranu ještě dál než prchalovci, se pokusit přetáhnout na svou stranu alespoň část voličů Tomia Okamury a vyluxovat krajní pravici podobně, jako se mu podařilo vysát voličstvo levice ČSSD a KSČM.

Byla by to sázka na to, že kvůli ekonomickým problémům, kterým bude Česko do voleb čelit a soustředění strašící kampani vyhraje za dva a půl roku tolik, že bude moci vládnout sám. 

Kompromis nejspíš nebude

Je také možné, že ve sněmovně zůstane, rétoriku naopak zmírní a bude se pokoušet o zvýšení koaličního potenciálu, aby se dostal zpět k moci aspoň takto, když už to nejde po Orbánovsku. Což ale příliš pravděpodobné není, protože kompromis nemá Babiš v politických genech a po děsivé prezidentské kampani s ním nikdo umírněný do spolku nepůjde.  

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin

Takže uvidíme, co uvidíme. V ANO se něco stane, něco se změní. V každém případě nebude záležet na tom, co udělají jednotlivci v hnutí, protože nejde o standardní demokratickou formaci – v takové by po sérii porážek už předseda dával funkci k dispozici.

Bude záležet jen a jen na tom, co udělá Andrej Babiš. Protože takřka všem je jasné, že ANO má pouze dvě možnosti. Buď bude dál s ním, nebo nebude vůbec.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Petr Honzejk
Spustit audio