Petr Fiala se ukázal jako výborný diplomat a klidná síla, chválí lidovec Výborný

14. prosinec 2021

Prezident Miloš Zeman v pátek jmenuje vládu koalic Spolu a PirSTAN, a to včetně nominovaného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), vůči kterému má výhrady. Zeman nicméně po pátečním prohlášení, že Lipavského do vlády nejmenuje, otočil. „K výsledku přispěly diplomatické schopnosti Petra Fialy (ODS),“ soudí Marek Výborný z KDU-ČSL. „Projevil se jako klidná síla – byl velmi trpělivý a věděl, že přes výhrady a kritiky je třeba s prezidentem jednat.“

Podle Výborného se ukázalo, že vstřícný přístup ze strany designovaného premiéra i to, že si pětikoalice jasně trvala na svém, nese své ovoce.

Zeman pochopil, že další silné karty v rukou nemá a všechno ostatní bude jen prohrou rozloženou v čase.
Stanislav Balík

Kladně hodnotí výsledek jednání nastupujícího ministerského předsedy i dosluhující vicepremiér v demisi Karel Havlíček (za ANO). „Je dobře, že se dospělo k politickému kompromisu a nešlo se cestou kompetenční žaloby. Je to dobrý signál i směrem k občanům, že se špičkoví politici dokáží domluvit.“

Čtěte také

Havlíček si ale nemyslí, že by byl výsledek známkou silnější pozice Petra Fialy. „Je to věc dohody a hledání kompromisu. V případě nejmenování Michala Šmardy (ČSSD) a Miroslava Pocheho (ČSSD) šlo to to, že by zřejmě skutečně nebyli schopni resort spravovat,“ tvrdí.

Politolog Stanislav Balík je sice vývojem posledních dní překvapen, rozhodnutí prezidenta ale vnímá jako pragmatické. Předpokládá, že Zemanovo prohlášení o nejmenování Lipavského bylo posledním trumfem, po kterém čekal ústupek ze strany designovaného premiéra.

„Když k němu nedošlo, pochopil, že další silné karty v rukou nemá a všechno ostatní bude jen prohrou rozloženou v čase,“ shrnuje. „V našem ústavním systému platí, že prezident je silnější ve chvíli, kdy má proti sobě slabší hráče,“ dodává Balík.

Příští kroky vlády

Hosty byli:
Marek Výborný, KDU-ČSL, předseda poslaneckého klubu
Karel Havlíček, za ANO, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v demisi
Stanislav Balík, politolog, děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
Martin Zvěřina, komentátor Lidových novin

Mezi záležitosti, které bude muset nový kabinet po pátečním jmenování rychle řešit, je pandemická situace a státní rozpočet. Nastupující kabinet mimo jiné přistoupí k úpravě vyhlášky o povinném očkování, které se nemá týkat věkové skupiny nad 60 let, potvrzuje Výborný.

„Úkolem vlády, a na první místě ministerstva financí bude také co nejrychleji připravit nový státní rozpočet. Tak, abychom naplnili co jsme slibovali – že budeme hospodařit odpovědně,“ uzavírá lidovec.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související