Petr Holec: Jak má Lipavského hájit Fiala, když ho zesměšňují i známí politici pětikoalice?

11. prosinec 2021

Nikdo nepochyboval, že s kandidaturou Jana Lipavského na ministra zahraničí můžou Piráti slušně zatopit premiérovi nové vlády Petru Fialovi. Teď je to tady. Nově mu ovšem spolu s Piráty zatápí i vlastní koalice Spolu, a to čekal málokdo.

Po jeho slabém vystoupení v Interview ČT24 totiž Lipavského „popravili“ i známí politici z ODS a TOP 09.

Čtěte také

Konkrétně europoslanec a člen předsednictva ODS Jan Zahradil a taky nesmrtelný duch TOP 09 a nově i možný kandidát na prezidenta Miroslav Kalousek. Prvně jmenovaný na Twitteru napsal: „Myslím, že po dnešních výkonech si mohu dovolit bez jakéhokoli přehánění konstatovat, že vedle Jana Lipavského působí i Jakub Kulhánek jako Henry Kissinger.“ A twitterový básník Kalousek přidal: „Jestliže neobstojí v dialogu s moderátorem ČT, jak chce obstát v dialogu se světovými diplomaty?“

Lipavského večerní vystoupení v ČT následovalo po lánském „přijímacím pohovoru“ s prezidentem Milošem Zemanem, po kterém z Frenkvence 1 prosáklo, že mu měl Zeman skromně navrhnout, ať svou ministerskou kandidaturu radši vzdá. Pravda, nebylo to úplně státnické: Lipavský se v ČT nechal vodit klasickými televizními otázkami, jako by sem poprvé přišel ze školy. Z méně důstojné podívané asi nejvíc zůstanou jeho slova o tom, že má na ministrování „sebevědomí“.

Funkce „bezpečnostního cara“

Čtěte také

Zahradil s Kalouskem, k jejichž kritice se záhy přidali i další politici ODS, vlastní vládě moc nepomohli. I po Lipavského vystoupení v ČT Fiala totiž zopakoval, že se jeho ministerské nominace nemění. A nejen šéf lidovců Marian Jurečka už předtím pohrozil kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu, pokud Zeman odmítne Lipavského jmenovat ministrem. Jenže jak chcete takto slabého kandidáta na ministra principiálně hájit před prezidentem, když vám ho veřejně zesměšňují i politici vlastní koalice?

Právě díky tomu dosáhl starý lišák Zeman částečně svého – z Lipavského udělal deficitního kandidáta, kterému nevěří ani ve vlastní vládní koalici. Takže nakonec není sám, kdo nechce mladého a nezkušeného piráta v čele diplomacie. A chce snad Fiala jmenovat ministrem někoho takového? Má mít země slabého ministra zahraničí jen proto, že Spolu pořád trvá na účasti Pirátů ve vládě, i když je v ní vůbec nepotřebuje a přes palubu je dávno hodili i parťáci ze STANu?

Čtěte také

Reputačně to není nejlepší bitva. Lipavský navíc ještě před nástupem nové vlády ukazuje problémy pětikoaličního vládnutí. Trojkoalice Spolu nechala Pirátům resort zahraničí, ve kterém jsou asi nejslabší a nikdy se mu ani příliš nevěnovali, jen proto, že jim prostě nechtěla nechat žádné vlivnější ministerstvo. A právě kvůli strachu z pirátské zahraničí politiky ve Spolu mluví o nové funkci „bezpečnostního cara“, který by dohlížel i na diplomacii.

A mimochodem, když už Zahradil zmínil Kissingera, podobně cynického lišáka, jakým je Zeman – ten by v sobě po vystoupení Lipavského v ČT určitě našel dost síly, aby hned nemusel na Twitter a okopával tam vlastní budoucí vládu. A stejné platí pro Kalouska, který sám sebe rád přesvědčuje, jak je chytrý. Oba se teď nechali lapit do Zemanovy pasti podobně jako Lipavský do televizních otázek. A prezident toho v případném souboji s Fialou jistě rád využije.    

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.