Cesty do krajů, kde Pavel nevyhrál, můžou přispět k zakopání příkopů, míní komentátor Čaban

30. leden 2023

Nově zvolený prezident Petr Pavel se v nadcházejících týdnech začne připravovat na převzetí úřadu. Před svou inaugurací, která se bude konat 9. března, chce představit svůj tým a naplánovat si cesty a schůzky na několik měsíců dopředu. Před uvedením do úřadu by měl Pavel ještě navštívit některé kraje a podle svých slov je taky připravený setkat se se svým předchůdcem.

Podle šéfky Pavlovy volební kampaně Pavly Nýdrle je však první kontakt na stávajícím prezidentu Zemanovi a jeho týmu. Zároveň věří, že přístup nově zvoleného prezidenta bude směrem k Zemanovi korektní.

Čtěte také

„Myslím si, že vždy stávajícímu prezidentovi prokazoval úctu. Nicméně si je samozřejmě vědom, že ho čeká hodně práce a tak k tomu bude určitě i přistupovat,“ míní Nýdrle. Podle ní kritika, kterou Pavel v minulosti vznesl vůči Zemanovi, platí.

„Neznamená to však, že spolu nemůžeme vést dialog, komunikovat a vyřešit to, co je potřebné. Předpokládám, že to tak bude, protože by to bylo správné směrem k občanům,“ dodává.

Hradní audit po působení Miloše Zemana

Petr Pavel se opakovaně vyjádřil, že chce, aby po odchodu Miloše Zemana a jeho týmu na Pražském hradě proběhl hloubkový audit. Toho by se měl zhostit Národní kontrolní úřad.

Měli bychom se dozvědět, alespoň zpětně, detaily některých věcí, jako byla například skartační aféra.
Martin Čaban

„Tento krok dává naprostý smysl i s ohledem na to, co bylo poslední roky na Hradě, ale i s ohledem na gesci úřadu a na přístup nově zvoleného prezidenta, abychom nic nepodcenili a vše proběhlo v klidu a řádně,“ vysvětluje Nýdrle.

Čtěte také

Podle komentátora serveru Seznam Zprávy Martina Čabana by se to, co zůstane po Zemanově působení na Hradě, mělo do určité míry prověřit. „To, co se dělo, v mnoha případech vyvolávalo velké otázky. A skutečně bychom se měli dozvědět, alespoň zpětně, detaily některých věcí, jako byla například skartační aféra,“ říká Čaban.

Na druhou stranu by však podle něj z auditu nemělo být velké téma, zejména pokud chce Petr Pavel působit jako prezident všech, jak se v minulosti vyjádřil.

Kraje, kde je nejvíc frustrace

Petr Pavel se ještě před inaugurací chystá na návštěvy krajů, kde ve volbách neuspěl nebo kde byl výsledek skoro vyrovnaný.

„Po kampani je skutečně čas pokusit se zakopat příkopy. A cesty do krajů, kde podpora Petra Pavla není většinová, k tomu můžou přispět. Ostatně jak bylo vidět v prvním projevu po vítězství Pavla ve volbách, od první věty se tomuto tématu věnoval a zdůrazňoval, že nevidí žádné poražené voliče,“ říká Čaban.

Čtěte také

Pavel se však o zmíněných krajích vyjádřil v tom smyslu, že je v nich nejvíce frustrace. „Znamená to, že tam lze očekávat, že lidé nevolili pana generála z nějakého důvodu a možná mají pocit, že na ně společnost zapomíná,“ vysvětluje Pavla Nýdrle.

Podle Čabana jde o lehce nediplomatické vyjádření. „Hovoříme o strukturálně postižených regionech. Každopádně je pravda, že kraje, ve kterých Petr Pavel neuspěl, se potýkají s objektivními problémy: jsou postižené vysokou mírou exekucí, vyšší chudobou, nižší vzdělaností. Frustraci asi v individuální rovině pociťuje množství lidí, kteří mají pocit, že nejsou vítězi posledních 30 let vývoje v Česku,“ myslí si Čaban.

Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.