Volební víkend je za dveřmi. Nabídneme vám poslední duel, sčítací aplikaci i souboj predikcí

27. leden 2023

V pátek se ve dvě hodiny odpoledne otvírají volební místnosti a začíná druhé kolo prezidentské volby. Poslední předvolební debaty, která se odehraje na Českém rozhlase, se zúčastní oba kandidáti, generál ve výslužbě Petr Pavel i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na co se debata zaměří? A jaké novinky letos během voleb využije server iROZHLAS.cz?

Podle Jana Pokorného, který bude moderovat debatu vysílanou na Českém rozhlase Plus i Radiožurnálu, bude duel užitečný hlavně pro posluchače, kteří se zatím nerozhodli, kterého kandidáta zvolí, nebo váhají, zda k volbám vůbec jít.

Čtěte také

Přestože se kandidáti v minulých týdnech zúčastnili velkého množství debat a k většině témat se už vyjádřili, Pokorný v posledním duelu nemůže spoléhat na to, že posluchači slyšeli všechny předchozí debaty.

„Musím pořád vycházet z toho, že třeba neslyšeli žádnou, že přicházejí k rozhlasu jako k médiu, které mají rádi a na které jsou zvyklí. Anebo si třeba představím, že po měsíci a půl někdo přiletěl z Antarktidy a vůbec nevěděl, co se tady děje. Musím myslet i na tuto skupinu posluchačů, ale samozřejmě v něčem se asi kandidáti opakovat budou,“ říká Pokorný.

On-line fact-checking výroků obou finalistů

Zpravodajský web iROZHLAS.cz si pro tuto volbu přichystal několik novinek. Jednou z nich je prezidentská on-line reportáž, ve které už 11. týdnem novináři sledují předvolební kroky Petra Pavla a Andreje Babiše.

Volební predikce suplují tzv. exit polls, což jsou volební odhady, které se obvykle zveřejňují hned po uzavření volebních místností.
Martin Samek

„Hlavně v ní ale přinášíme tzv. on-line fact-checking, tedy ověřování výroků obou finalistů, a to z duelů, které proti sobě svedli mezi prvním a druhým kolem. V televizích nebo na internetových serverech jsme sledovali celkem šest duelů a nevynecháme ani poslední duel, který bude hodinu před otevřením místností vysílat Český rozhlas,“ vysvětluje šéfredaktor zpravodajského webu iROZHLAS.cz Martin Samek.

Ke speciálnímu povolebnímu servisu iROZHLASu patří i sčítací aplikace, kde si její uživatelé můžou nastavit výsledky ve své obci nebo v místě, které je zajímá. Od jejího vzniku se aplikaci naučily používat už stovky obcí a institucí, průběžně aktualizované sčítání si každý může nastavit i na vlastních webových stránkách.

Volební predikce ukazují trendy během sčítání

Novinkou pro druhé kolo je letos i souboj volebních predikcí, které zaplavily internet už v momentě, kdy se začaly sčítat výsledky prvního kola. „Volební predikce suplují tzv. exit polls, což jsou volební odhady, které se obvykle zveřejňují hned po uzavření volebních místností, jsou ale velmi nákladné. Oproti tomu predikce pracuje s aktuálními daty, které nám poskytuje Český statistický úřad,“ popisuje Samek.

Čtěte také

Volební predikce dokáže na poměrně malém vzorku sečtených volebních okrsků ukázat směr, kterým se bude sčítání ubírat a dokáže naznačit předpokládaný výsledek. Web iROZHLAS.cz poprvé predikci vyzkoušel ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Tentokrát však novináři představí souboj volebních predikcí, a to ze dvou institucí: Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, se kterou dlouhodobě spolupracuje, a společnosti Blindspot, která se ukázala jako velmi přesná.

V neděli se pak můžete těšit i na bonusový díl podcastu Českého rozhlasu Plus Čekání na prezidenta.

Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.