Nemusíme odpouštět hned. Trauma musíme zpracovat jak na rozumové, tak emoční úrovni, zmiňují expertky

16. prosinec 2023

Odpustit? je název podcastové série zpěvačky a autorky Ridiny Ahmedové o těžkých životních výzvách a hledání klidu. Je ale vždycky možné a hlavně žádoucí odpouštět? A co se stane s myslí a tělem člověka, který to nedokáže nebo nechce? Poslechněte si Studio Leonardo s psychoterapeutkou Danielou Vodáčkovou a s lékařkou a výzkumnicí Julií Dobrovolnou z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Odpouštění se popisuje jako pomalý proces, který vede ke katarznímu uchopení traumatické události. Nehledě na zdejší převážně křesťanskou kulturu má ale i své hranice.

Vědci proto popisují takzvané vědomé nepřijetí nebo vědomé neodpuštění činů, které jsou neodpustitelné.

Čtěte také

„Z mého pohledu je třeba neodpustitelný holokaust a říct toto deklarativně je důležité,“ uvádí příklad psychoterapeutka Vodáčková.

„Pro mnohé klienty je strašně lákavá možnost, že nemusejí odpustit. Nebo nemusí odpustit hned. Jsou hluboce svobodné bytosti v tom, aby neodpouštěli něco, co nejde aktuálně odpouštět,“ popisuje svoji praxi psychoterapeutka.

„Lidská duše se pohybuje po určité trajektorii. Všechno má svůj čas a prostor a člověk k tomu potřebuje podmínky, aby mohl měkce dosednout do nějakého nového stavu svého bytí a vědomí,“ dodává. Možností je také obrazně „pustit“ to, na co člověk nestačí.

Rozum a emoce

Kulturní tlak směřuje k tomu, aby oběti traumatu dosáhly sladění rozumového a emočního odpuštění.

„Dokážeme docela dobře odpustit na kognitivní – rozumové rovině. Říct si: ‚Dobře, tak já odpustím‘, ale pokud to nebude zpracováno na úrovni emocí, tak to stejně nefunguje,“ upozorňuje lékařka Dobrovolná.

Čtěte také

Proces odpuštění se dá rozdělit na dvě části. „Jedna věc je, že si uvědomím, že pro mě není dobré si tu situaci pořád opakovat a připomínat, ale na druhé straně musím projít emočním vývojem, abych toto potom dokázala zvnitřnit,“ vysvětluje lékařka.

Tělo zároveň při adaptaci na trauma prochází řadou změn. „Stresové hormony se nám mohou uvolňovat nejenom v akutním období, ale i dlouhodobějším horizontu. To všechno jsou situace, které mají i tělesné projevy,“ podotýká Dobrovolná.

Lidé pak mohou nabývat dojmu, že jsou nemocní. „A přitom ta situace může být normální adaptací na nenormální událost,“ uzavírá lékařka.

Pětici silných příběhů v sérii Odpustit? už teď můžete poslouchat v aplikaci mujRozhlas. Celé Studio Leonardo najdete v audiozáznamu. Moderuje Daniela Vrbová.

autoři: Daniela Vrbová , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.