Dívat se jen na výkon a neposlouchat vlastní city není dobře, tvrdí psycholožka. Přidává cvičení proti akutnímu stresu

23. listopad 2023

Psycholožka Barbora Vavřichová pomáhá ve své psychologické poradně na ČVUT hlavně tamním studentům. A co je nejvíc trápí? „Často to jsou velmi vysoké nároky, které si studenti kladou sami na sebe, ale také nároky, které na ně klade systém i společnost. A s tím může být těžké žít spokojený život,“ odpovídá.

Sama skončila školu teprve před pár lety, takže i psycholožka přemýšlí nad rozporem mezi nároky společnosti a reálnými možnostmi.

Čtěte také

„Asi mám tendence trochu ty mladé bránit v tom, že současný svět je hodně komplikovaný, klade na lidi hodně nároků a často si říkám, jestli je tento směr dobrý. Tedy klást nároky nebo se dívat na výkon a zároveň neposlouchat to, co cítíme,“ přidává osobní postoj.

S některými vysokoškoláky tak psycholožka řeší běžné psychické problémy, které zažívá ale čas od času asi každý – úzkost, zhoršené nálady, ale občas se i u Vavřichové objeví někdo, kdo má potíže závažnější.

Čtěte také

Nejen pro studentů ČVUT také napsala jakýsi manuál duševního zdraví.

„Je rozdělený do tří základních částí: jak se preventivně starat o své zdraví, pak radíme, co dělat, když už trpí vaše psychická pohoda a jste v akutním nebo dlouhodobém stresu. A poslední sekce se zabývá radou, kam se obrátit o pomoc, když už to člověk sám nezvládá,“ popisuje.

Nezvládáte stres? Zacvičte si

Součástí manuálu je i cvičení, které bylo někdy kolem roku 1997 vytvořeno jako pomoc obětem živelných katastrof.

„Pomůže vám propojit dvě mozkové hemisféry v akutním stresu. Tehdy je totiž pro člověka nesmírně těžké zpracovávat informace, vjemy a i emoce,“ popisuje.

Cvičení pro zvládání akutního stresu:

  • dejte si obě ruce před sebe, dlaněmi k sobě
  • následně zkřížíte oba palce, takže vznikne jakoby motýlek (ten název proto, že se s dlaněmi dá pohybovat a vypadají trochu jako motýlí křídla)
  • spojené dlaně si následně přiložíte na hrudník a střídavě s nimi na ten hrudník klepejte, a to 25krát (záměrně jde o liché číslo, aby se mozek soustředil na počítání)
  • když svou hlavu zaměstnáte počítáním, nevymýšlí žádné katastrofické scénáře
    u cvičení pravidelně dýchejte – a pokud to nepomohlo, dejte si to ještě jednou
Barbora Vavřichová, psycholožka

Celé Hovory Tatiany Čabákové poslouchejte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související