Deprese je stále nemoc opředená předsudky, míní autorka titulu Ženy z Bohnic

19. únor 2023

„Dostávala jsem elektrokonvulzivní terapii, na kterou jsem docházela dvakrát týdně. Laicky řečeno šlo o elektrošoky, které se dělají v narkóze. Ty mi pomohly zbavit se deprese, na kterou nefungují léky,“ popisuje spisovatelka a sociální pracovnice, která píše pod pseudonymem Edna Nová. Nejde prý o žádný hororový zákrok, až vyprchala narkóza, bylo jí vždy líp.

Napsala už tři knihy, mezi nimi je i titul Ženy z Bohnic. „Kniha měla velký ohlas, a to jak pozitivní, tak negativní,“ popisuje.

Edna Nová

„Naše společnost není úplně připravená na to, když veřejně řeknete, že máte depresi. Plno lidí si představí flákače, který potřebuje pořádnou dřinu, aby tu depresi snad vypotil. Nebo se jí jinak zbavil.“

Blázen, magor, psychouš, takto jsou hanlivě označováni lidé s psychickou chorobou. Edna Nová v pořadu Hovory popisuje, jak jde dohromady těhotenství s antidepresivy nebo jak zvládnout péči o umírajícího tchána s duševní chorobou. Jana Klusáková se ptá i na její nejnovější knihu Cynická lovestory.

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.