Něco málo z prvních májů. Nejedlý, Moravec i lyrický důstojník z lidu

29. duben 2021

Rozhovory s řadovými občany, úvahy našich velkých myslitelů, vzpomínky, básničky i hudební závdavek – to vše připomene prvomájovou atmosféru v letech 1942-1989.

Stranou tentokrát zůstali politici, jejichž vystoupení byla již mnohokrát zužitkována jinde. Jistou výjimku představují díky svým politickým funkcím dvě osobnosti, které se zdánlivě v mnohém lišily.

Moravec a Nejedlý

Ve skutečnosti však měly hodně společného, například svou klíčovou negativní rolí při formování naší mládeže: důstojník a protektorátní novinář a ministr Emanuel Moravec a rudý akademik, komunistický ministr a místopředseda vlády Zdeněk Nejedlý.

Zdeněk Nejedlý-hovořící

Z Moravcových zvukově dochovaných záznamů jsme vybrali úryvek z jeho prvomájové úvahy, kterou protektorátní rozhlas odvysílal v roce 1942. Připomene, že i nacisté slavili první máj.

Z dlouhé řady archivních nahrávek Zdeňka Nejedlého jsme zvolili ukázku z cyklu Na okraj dne hovoří Zdeněk Nejedlý, kterým tento muž terorizoval československé občany po celá 50. léta. Pasáž věnovaná prvnímu máji pochází z roku 1956.

Herečka a pohraniční stráž

Vzpomínky komunistické herečky a aktivistky Ludmily Pelikánové byly natočeny v roce 1972 a přibližují atmosféru rané a velmi ostré normalizace.

Prvomájové oslavy: Jsme silní a smělí, jsme pilní a bdělí!

Gustáv Husák, Ludvík Svoboda, Alexander Dubček a František Kriegel v prvomájovém průvodu v roce 1968

Historické časové znamení odstartuje archivní pohled do prvomájové historie...

V tomtéž propagandistickém duchu byla prostřednictvím prvomájového rozhovoru s řadovým pohraničníkem i jeho velícím důstojníkem v roce 1970 napravována prestiž komunistické pohraniční stráže. V letech 1968 a 1969 totiž proběhla ve svobodnějších médiích řada informací i příběhů o zastřelených či zraněných na našich hranicích.

Časově nám nejbližší ukázkou je pak úryvek z rozhlasového přestavbového komentáře v mezích zákona z roku 1989 – všechno sice bylo a je v pořádku, ale tak nějak na levačku...

V pořadu dále zazní prvomájová poezie i hudba a také rozhovory s prostými občany, mezi nimiž vyniká lyrický důstojník z lidu a zemitý zámečník – vedoucí brigády socialistické práce.

Poslechněte si celý pořad Pavla Hlavatého z roku 2019.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související