Vlaky družby. Cesty za „vycpaným“ Vladimirem Iljičem i za holicími strojky

12. listopad 2020

Jedním z klíčových slov minulého režimu bylo slovo „družba“. Je převzaté z ruštiny, kde znamená přátelství. U nás družba také znamenala přátelství, ale především to mezi národy, podniky nebo organizacemi. Ssamozřejmě, že jen těmi socialistickými. A právě v tomto duchu se za socialismu organizovaly Vlaky družby.

Rok 1988: Došel papír. Jak předsednictvo ÚV KSČ řešilo nedostatek toaletního papíru

Toaletní papír

Nedostatek určitého zboží byl v letech socialismu častý. Mohlo za to centrální plánování a malá ochota vedení národních podniků, aby se opravdu „podnikalo“.

Vozily obyvatele Sovětského svazu na návštěvy do sovětských satelitních zemí a občany těchto států zase na oplátku do SSSR. V Československu Vlaky družby pro své vybrané členy organizovalo komunisty ovládané Revoluční odborové hnutí společně se Socialistickým svazem mládeže, a to za velmi přijatelné ceny.

V každém z vlaků sedělo asi 300 pasažérů, kteří během deseti až čtrnáctidenní cesty navštívili hned několik míst Sovětského svazu. Nejčastějšími zastávkami byl Kyjev, Moskva a Leningrad.  Zde si cestovatelé v první řadě prohlédli památná místa bolševické revoluce a druhé světové války, ale navštěvovali i vzorové podniky a kolchozy.

Davaj džínsy!

V druhém, neoficiálním plánu Vlaků družby bylo „šmelení“ a nákupy. Sovětský svaz byl sice náš přítel, náš vzor, ale trh měl ještě hůř zásobený než my. Místní proto od našich cestovatelů lačně nakupovali kosmetiku, spodní prádlo, punčocháče, sladkosti nebo třeba toaletní papír.

Veteráni Vlaků družby vzpomínají, že pokud se v zemi, kde zítra již znamená včera, procházeli v džínách, místní je zastavovali na ulici, že jejich kalhoty koupí a nabízeli slušné peníze. A co si našinci za utržené ruble kupovali? Zejména sovětské elektrické spotřebiče: tranzistorová rádia, holicí strojky, foťáky, ale třeba také kulmy.

Navštivte Sovětský svaz dřív, než on navštíví vás

V rozhlasovém archivu je několik reportáží z příjezdů nebo odjezdů Vlaků družby. Můžeme na nich slyšet jak Sověty, kteří přijíždějí k nám, tak Čechoslováky, kteří se navracejí ze SSSR. Nejstarší dochovaná reportáž je ze srpna 1969 a je doslova strašidelná: hovoří v ní vedoucí československého vlaku, který byl v SSSR právě ve dnech prvního výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy.

V Československu se v těchto dnech konaly demonstrace, při kterých bylo ozbrojenými složkami zabito pět lidí a další byli zraněni. Vedoucí zájezdu ale nadšeně vypráví, jak je hrdá, že byla v SSSR právě rok po invazi, aby mohla přátelům ukázat, že československá mládež jde s nimi. 

O dalších zážitcích z Vlaků družby: o překládání vlakových souprav na sovětské koleje, o specificích nakupování nebo o tom, co zpívali cestující Vlaků družby na nádraží, si můžete poslechnout v pořadu Archiv Plus.

Spustit audio

Související