Národní park Křivoklátsko má vzniknout už příští rok. Místní ho nechtějí, bojí se turistů

5. únor 2022

Ministerstvo životního prostředí brzy zahájí proces vyhlašování národního parku Křivoklátsko. Ten vznikne na zhruba šestině plochy současné chráněné krajinné oblasti a bude mít rozlohu přes sto kilometrů čtverečních. Stát si od národního parku slibuje lepší ochranu území, které je domovem vzácných společenstev rostlin, hmyzu nebo ptáků.

V oblasti Křivoklátska vědci v minulosti napočítali na 1800 druhů rostlin a bezpočet živočich, z nichž přes dvacet je kriticky ohrožený, šedesát silně ohrožených a dalších šedesát ohrožených.

Čtěte také

Ačkoliv jde o kulturní krajinu, lidská činnost zde kvůli obtížně přístupnému terénu probíhala spíše omezeně. Proto se v roce 1977 Křivoklátsko stalo biosférickou rezervací UNESCO a o rok později Chráněnou krajinnou oblastí.

Stát chce ale ochranu části území zvýšit, a proto se zde od roku 2008 snaží vyhlásit národní park. Území totiž překypuje biodiverzitou, která je na většině území Česka stále chudší.

Členité skály vytvářejí přirozené vyhlídky na křivoklátské lesy

„Jestliže je tam taková cennost, unikátní v rámci České republiky nebo určitě nižších a středních poloh – takovou biodiverzitu v takové kvalitě skutečně v České republice nenajdete , tak je určitě na místě posunout ze stupně chráněná krajinná oblast na ten nejvyšší stupeň, který v ochraně přírody a krajiny máme. A to je národní park,“ říká Vladimír Dolejský, náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny ministerstva životního prostředí.

Takovou biodiverzitu v takové kvalitě skutečně v České republice nenajdete. Určitě je na místě posunout ochranu na nejvyšší stupeň.
Vladimír Dolejský

Už od začátku se ale záměr na vyhlášení národního parku potýká s odporem okolních obcí. Jednou z nich je městys Křivoklát. Podle starostky Křivoklátu Libuše Vokounové navíc území už chráněné je, takže další ochranu nepotřebuje.

„Důvod, proč se vyhlašuje národní park, není naplněný. Národní park už víc přírodu neochrání. Tak proč tady vytvářet další instituci, která spolkne spoustu peněz ze státního rozpočtu proto, abychom chránili, co už chráněné je? Postrádáme v tom logiku,“ myslí si starostka Křivoklátu Libuše Vokounová.

Národní park víc přírodu neochrání. Proč vytvářet další instituci, která spolkne spoustu peněz, abychom chránili, co už chráněné je?
Libuše Vokounová

S rozlohou něco přes sto kilometrů se Křivoklátsko v případě vyhlášení bude řadit sice mezi poměrně malé parky, ale stále bude mít větší plochu než Národní park Podyjí nebo České Švýcarsko.

Podle Dolejského je hlavním argumentem pro vyhlášení změna hospodaření v lesích. Ty nebudou nadále využívány pro ekonomickou těžbu, ale péče se soustředí na ochranu přírody.

Turisty už teď nezvládáme, říká starostka

Gotický královský hrad Křivoklát

Obce se navíc obávají zvýšení turistického ruchu, který národní park zřejmě přitáhne. Starostka Křivoklátu Libuše Vokounová upozorňuje třeba na nedostatek parkovacích míst nebo vysoký objem odpadů, které po turistech už dnes zůstávají.

„Ukázalo to období 2020 a 2021, kdy byly zavřené hranice a lidé cestovali po České republice. Tady byly davy turistů. Oni jsou tady vždycky, ale poslední dva roky to bylo neúnosné. Neúnosné s parkováním, protože tady nejsou parkovací prostory, neúnosné s množstvím odpadů,“ vysvětluje starostka.

Poslední dva roky to bylo neúnosné. Neúnosné s parkováním, protože tady nejsou parkovací prostory, neúnosné s množstvím odpadů.
Libuše Vokounová

„Lze uvést řadu případů, kdy bohužel dopady masového turismu evidujeme. A jsou to území mimo velkoplošná chráněná území. Mimo území národních parků máme slabé nástroje, jak motivovat, vychovávat nebo regulovat přísnějšími pravidly ty turisty,“ namítá Dolejský.

Stát si podle náměstka uvědomuje hrozící riziko masového turismu, ale je na něj připraven. „Naopak podíváme-li se na to z druhé strany, aktivní obce na rozumném, udržitelném cestovním ruchu profitují.“

Aktivní obce na rozumném, udržitelném cestovním ruchu profitují.
Vladimír Dolejský

Obce na Křivoklátsku byly proti vyhlášení národního parku už před zhruba deseti lety a v odporu pokračují. V obcích třeba vznikají ankety a petice. Podle Libuše Vokounové neexistuje způsob, jak například městys Křivoklát přimět ke změně názoru. Kompromis neexistuje, místní park prostě nechtějí. „Nechceme tady národní park. Není to pro nás o kompromisu,“ říká Vokounová.

Pokud vše půjde podle ministerských plánů, národní park bude vyhlášen odhadem v polovině příštího roku.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související