Chystané vyhlášení Národního parku Křivoklátsko má své příznivce i odpůrce

8. červenec 2021

Středočeští politici oživili myšlenku vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Zhruba po deseti letech tak znovu začala diskuse nad tím, jestli v současné Chráněné krajinné oblasti ještě zvýšit ochranu přírody, nebo ne. Odborníci se na tom neshodnou.

Jedna část odborníků tvrdí, že je příroda na Křivoklátsku chráněná dostatečně. Pro druhou část je CHKO málo a chtěla by oblast prohlásit Národním parkem. Dilema minulý týden oživili krajští zastupitelé.

Miroslav Pecha je předseda české lesnické společnosti Křivoklát. i když sám o oblasti mluví jako o přírodní perle, národní park nechce. „Je tu ptačí oblast pro šest druhů ptáků. Děsí nás to, že národní park by měl být velkoplošně bezzásahovej. To znamená, že člověk tam nemusí nic dělat, ale zároveň taky nikdo za nic neodpovídá… a to je to, s čím se nemůžeme smířit,“ vysvětluje.

Vyhlášení národního parku se obávají i obce. Podle některých totiž na Křivoklátsku chybí nutná infrastruktura. „Silnice nejsou připravený, nemáme parkoviště, bude nárůst odpadů,“ argumentuje nezávislá starostka Karlovy vsi Iveta Kohoutová. Podle jejích slov už teď v době koronakrize na Křivoklátsko mířily davy lidí. „Všichni jsme byli nešťastný, auta výletníků nám parkovala všude,“ dodává starostka. Podle starostky řeší místní ještě další obavy. Třeba přísnější omezení stavební nebo volného pohybu po lese.

Ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jaroslav Obermajer ale namítá, že se od současných pravidel CHKO lišit nebudou. „Pokud by tam bylo území, kam by chodily statisíce lidí a tou přítomností ho ničily, talk bychom museli dělat nějaké opatření,“ dodává.

Pro samotné vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je potřeba připravit novelu zákona nebo stanovit cíle ochrany přírody. A to může ještě zabrat měsíce až roky.

Spustit audio