Na swap donesete přebytky ze skříní a zas si vezmete to, co se vám líbí, popisuje organizátorka z neziskovky Holubová

9. srpen 2023

„Už někdy v pubertě jsem terorizovala rodiče k třídění plastů a odpadků. A to byla ještě 90. léta a nebyl to takový trend. Sdílení textilu je novinkou, ke které jsem se dostala nějakým přirozeným způsobem. Nešlo o nějaký šokový moment,“ popisuje Kristýna Holubová, spoluzakladatelka neziskové organizace Swap Prague.

Swap Prague

Swap vlastně znamená výměna, tedy něco za něco – například nepotřebného oblečení z přeplněných domácností.

„Naše zaměstnání, naše aktivity tvorby statků nás vedou k materialismu. Hodně pracujeme a odvádí nás to od nás samotných. Od přirozených procesů, které se dějí uvnitř nás, ale i kolem. To pak ale vede k zavírání očí a uspokojování se právě materialismem a nakupováním,“ popisuje.

„Když jdete na swap, zaplatíte vstupné, jako když jdete do kina nebo na festival. Přinesete přebytky ze skříní, šuplíků, dílny, zahrádky apod. a tam si zas vezmete to, co se vám líbí, co užijete pro vlastní potřebu, pro své milované. Swap je nádherný nástroj, jak se zbavit věcí, které jsou funkční, v super stavu, věci, které byste dali svému velmi dobrému kámošovi – i proto, že chcete najít věci podobné,“ popisuje princip.

Swap Prague

To, co si lidé neodnesou a organizátorům zůstane, použije jedna velká organizace.

„Ti věci dál třídí, dávají dalším neziskovým organizacím a dál s tím obchodují. Ale až 85 procent věcí se na swapu rozebere hned, jen 15 procent jde partnerovi, který zužitkuje vše, co jde. Jen nějaké dvě tři procenta jsou už nepoužitelný odpad,“ dodává.

Celý pořad Hovory Markéty Vozkové si poslechněte v audiozáznamu. (repríza)

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související