SWAP aneb výměna věcí, to je zábava. Spolek Na Dvoře ve Vrchlabí sdružuje lidi, které moc baví život

27. říjen 2022

Pojďte si zaswapovat a dejte starým věcem nový život. Konzum je out a swap je váš nový obchoďák. Přesně tak to říká Vanda Nováková z vrchlabského Spolku Na Dvoře, která do krkonošského města tento nový druh akcí, kdy si lidé nic nekupují, ale věci vyměňují, přivedla.

Swapování, co to přesně znamená? Je to anglické slovo.
Swap znamená výměna. A co se vyměňuje na našich akcích, to už záleží na konkrétních lidech. To slovo se vrátilo z minulosti, protože dříve bylo úplně normální, že si lidé vyměňovali své výpěstky, například farmář si šel nechat podrazit boty k ševcovi a dal mu za to ošatku vajec. Bylo to normální a teď se to vrátilo v nové podobě při výměnných akcích.

Tedy směnný obchod se vrací zpátky. Kde vy jste na něj narazila, kde jste se inspirovala?
Žila jsem nějaký čas na Novém Zélandu, kde jsem se poprvé setkala s akcí tohoto typu. Říkalo se tomu Crop swap, tedy výměna výpěstků, sazenic nebo rostlin. Odehrávalo se to prostě na náměstí, a já jsem zírala, co se tam děje, protože jsem to neznala. Že se za to neplatí, ale pouze vyměňuje, že to je normální. Byla to krásná akce, mému srdci hodně blízká.

Žila jsem nějaký čas na Novém Zélandu, kde jsem se poprvé setkala se swapováním. Byla to krásná akce, mému srdci hodně blízká.
Vanda Nováková, Spolek Na Dvoře ve Vrchlabí

Vy jste žila na Novém Zélandu tři roky.
Je tam jednak nádherná příroda, ale hlavně lidé s krásnými srdci. Byla to má životní zkušenost, která mi převrátila svět a hodnoty naruby. První rok jsem cestovala s kamarádkami a pak jsem tam dva roky žila na jednom místě a měla běžnou, normální práci. Nasávala jsem tamní úžasnou komunitu a Zélanďany. Oni žijí hodně pospolitě, pomáhají si. Stále říkám, že Zélanďani mají otevřená srdce a hlavy. Jsou opravdu srdeční, pro ně je důležitá pospolitost a život v komunitě.

Jak jste se potom ocitla ve Vrchlabí?
Pocházím z Pardubic a vzala jsem to takovou oklikou přes Prahu, kde jsem žila nějaký čas. Pak jsem potkala svého muže a ocitla jsem se ve Vrchlabí, což je skvělé místo. Protože je tam také nádherná příroda a krásná komunita.

Ta už tam byla nebo jste ji založila? Mluvíme o vrchlabském Spolku Na Dvoře.
Spolek Na Dvoře fungoval už od roku 2012 a mě Markéta Čejpová ze spolku vzala pod svá křídla až v roce 2020. Takže akce se tam už děly, já jsem přinesla jen myšlenku swapování do Vrchlabí. První swapovací akce byla v roce 2019, byl to klasický swap oblečení. Někdo přinese kousek, který už doma nepotřebuje, už z něj třeba vyrostl. My vše rozvěsíme na ramínka a lidé si vybírají z toho, co přinesli ostatní. Všechno probíhá zdarma.

Čtěte také

Takže podmínkou, abych si něco odnesl, je, že musím také něco přinést?
Není to podmínkou, my to tak nemáme. Kdo prostě něco potřebuje, tak si může samozřejmě přijít pro oblečení, ale vítáme, když přinese nějaké kousky na výměnu. Ale není to podmínka. Jde o přátelskou akci, kdy se zkouší oblečení, komentují se modely, je tam moc milá atmosféra. Chodí tedy především ženy, protože my se specializujeme hlavně na dámské a dětské oblečení.

Předpokládám, že by lidé měli nosit hezky vyžehlené a kvalitní kousky.
Na to hodně apelujeme, aby lidé dávali důraz spíše na kvalitu než na kvantitu. Aby bylo prádlo čisté a vyžehlené. Jako kdybyste to dávali své kamarádce na výměnu. Je tam nosná myšlenka šetrnosti, protože chceme, aby se věci točily, aby se zbytečně nenakupovaly nové. To je hlavní myšlenka.

Tak to je swap oblečení. Vy jste ovšem začali s něčím podobným i co se týče jídla a pořádáte food swap festival.
Spolek Na Dvoře dříve ve Vrchlabí dělal klasický food festival, ale vzhledem ke covidové době jsme nevěděli, co se bude dít. Tak jsme přišli s myšlenkou udělat food swap, což v překladu znamená výměna jídla. Je to takový velký sousedský piknik. Lidé přinesou jídlo, které doma uvaří, vše se dá na společný stůl a potom společně všichni ochutnávají. Letos jsme měli už druhý ročník a má to vzestupnou tendenci. Při prvním ročníku jsme byli překvapeni, že lidé vůbec přišli a donesli jídlo. A letošní návštěva byla už dvojnásobná, přišlo okolo 750 lidí. Což je na Vrchlabí super.

Je to tedy o jídle, ale také o setkávání.
Říkáme, že je to hlavně o jídle, ale nejen o něm. Chceme, aby se lidé potkávali, aby si udělali čas strávit spolu hezké chvíle. Atmosféra byla letos opravdu krásná. Přispělo k tomu nádherné počasí, měli jsme doprovodný program, hrála hudba, byly tam programy pro děti. Lidé přišli, bavili se, jedli, ochutnávali. A my měli za zády skvělý tým dobrovolníků. Jídlo nás prostě spojuje.

Chystáte nějakou další akci v nejbližší době?
V sobotu 22. října jsme měli swap oblečení ve Vrchlabí. A teď máme takovou zimní pauzu, chystáme akce až na jaře. Bude to opět swap oblečení a tradiční bleší trh. A vymýšlíme, co dál. Jestli budeme pokračovat s food swapem, nebo jestli to přeměníme zase na food festival. To je teď otázka, která visí ve vzduchu. A máme ještě jednu novinku, na jaře pořádáme první zelený swap ve Vrchlabí. To bude o rostlinách. Takže se vracím ke kořenům na Nový Zéland.

Vanda Nováková z vrchlabského Spolku Na Dvoře byla dnes naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související