Limonádový Joe v divadle Větrník. Inscenaci zastínilo pozdější filmové zpracování

Několikrát jsme se v našem seriálu Sto příběhů z Protektorátu zabývali divadelní tvorbou z neradostných let okupace. Příběh divadla Větrník sice do protektorátní éry patří, ale zároveň ji už přesahuje. 

Divadlo, které za pět let své existence v letech 1941-1946 nazkoušelo na dvě desítky inscenací, znamenalo pro svou generaci mnoho. Mezi zakladateli divadla je třeba zmínit především režiséra Josefa Šmídu a další žáky režiséra Emila Františka Buriana.

Čtěte také

K hercům divadla Větrník patřili mladí muži a ženy, z nichž někteří se později proslavili jako skutečné stálice: Vlastimil Brodský, Václav Lohniský, Zdeněk Řehoř, později po válce Miloš Kopecký nebo Miroslav Horníček. Z dámské části ansámblu Jaroslava Adamová nebo Stella Zázvorková.

Podle pozdějších vzpomínek Kopeckého, který do Větrníku chodil nejprve jako divák, se v hledišti i ve válečných poměrech dalo zažít cosi podobného předválečné atmosféře Osvobozeného divadla.

Limonádový Joe

Čtěte také

Důkazem je i inscenace Limonádový Joe podle knihy Jiřího Brdečky (vyšla až v roce 1946), která se na scénu poprvé dostala v roce 1944 a byla s bouřlivým úspěchem ve Větrníku hrána až do zákazu divadelní produkce na území protektorátu 1. září 1944. Dočkala se 99 repríz.

Krátce po válce byly ukázky z této inscenace natočeny zřejmě pro potřeby Ultraphonu, není tedy jisté, jestli se nahrávka dostala na rozhlasové vlny, byť pochází z rozhlasového archivu.

Pro znalce a fanoušky slavného filmu Oldřicha Lipského z roku 1964, který zcela zastínil všechna další zpracování parodického příběhu z divokého západu, bude tedy snad lahůdkou slyšet fragmenty tohoto „původního“ Limonádového Joea.

Ze tří ukázek natočených v roce 1945 jsme do našeho seriálu zařadili část prologu ke hře a celý „dialog s vejci“, kde Buffalo Billa ztvárnil Václav Lohniský a Grimpa Zdeněk Dítě. O dvacet let později se ve filmu Oldřicha Lipského tato scénka neobjevila.

S badatelem Radkem Žitným o divadle Větrník natáčel redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související