V + W na vlnách BBC. Voskovec s Werichem z exilu komentovali i vypálení Lidic

Výstupy dvojice V + W na vlnách BBC za války představují v tvorbě obou komiků specifickou položku. Většinou si texty a scénky uchovaly předválečnou úroveň, možná ji i v mnoha případech překonaly. O některých skutečnost a událostech se ovšem žertovalo z principu dost těžko. K nim patřila i likvidace Lidic.

Další příspěvek z cyklu 100 příběhů z protektorátu ale ukazuje, že i o tomto tématu dokázali Voskovec a Werich vysílat po svém, nezaměnitelným způsobem. Samozřejmě mnohá fakta a domněnky, se kterými ve scénce oba komici pracují, se po válce ukázala jako nepřesná nebo chybná. Týkalo se to bohužel i přesvědčení, že mezi Čechy se nemohl najít žádný zrádce parašutistů.

Jak ale uvádí teatrolog Vladimír Just, je to pochopitelné. Absence informací byla pro demokratickou válečnou propagandu častá, což nic nemění na tom, že jejich práce měla pro posluchače v protektorátní pasti nedocenitelný význam.

Tím spíš můžeme litovat toho, že s koncem války vlastně končí i nejslavnější etapa spolupráce V + W. O válečné tvorbě a o příčinách, proč se po květnu 1945 už v zásadě nepodařilo navázat tak intenzivní spolupráci obou mužů a jejich umělecké cesty se rozdělily, mluvila s Vladimírem Justem Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související