Libor Dvořák: Americký prezident Biden se v Mnichově vymezil i vůči Rusku

21. únor 2021

Tři hodiny distančně místo obvyklých tří dnů celodenních jednání v bavorské metropoli – tak prozatím vypadala letošní Mnichovská bezpečnostní konference. Její plnokrevná varianta byla pro pandemii odložena na neurčito. Tento pátek tu každopádně na dálku v patnáctiminutových projevech promluvila desítka hlav států a šéfů velkých mezinárodních organizací. Chybět nemohl ani čerstvý americký prezident Biden, který se vymezil i vůči Rusku.

Hlavním tématem tohoto expresního setkání za pomoci moderní techniky přirozeně byla pandemická krize a obnova transatlantické spolupráce, která péčí Donalda Trumpa hodně utrpěla. Teď, zdá se, vše opět usedá na své kruhy – Spojené státy se právě v den konference oficiálně vrátily k Pařížské klimatické dohodě, kterou bývalý prezident vypověděl.

Čtěte také

Protože konference tentokrát byla hlavně manifestací obnovené euroamerické dobré vůle, choulostivá témata, jako kupříkladu Nord Stream 2, se na přetřes raději nedostala. O Rusku, ale také o Číně a jejich úloze v současném světě se však zmínili skoro všichni zúčastnění politici, kteří obě země chápou jako autoritářské režimy soupeřící se Západem. Joe Biden mimo jiné zmínil, že USA se připravují na konfrontaci jak s Čínou, tak s Ruskem, ovšem hned podotkl, že „s Ruskem to bude jiné“.

Ruské útoky

Čtěte také

Mimochodem, když porovnáme hospodářský potenciál těchto dvou zemí, není divu… Šéf Bílého domu pak Vladimiru Putinovi vyčetl i snahu oslabovat euroatlantickou alianci a západní demokracii, často za pomoci rozsáhlých kybernetických útoků. Mnozí účastníci mnichovského „elektronického mejdanu“ zmínili vleklou ukrajinskou krizi – její konec je stále v nedohlednu. Nechyběly však ani výzvy ke spolupráci s Ruskem a Biden v tomto ohledu vyzdvihl nedávné prodloužení smlouvy START-3.

Jako poslední se na mnichovských monitorech objevil britský premiér Boris Johnson. Ten letmo zmínil i jméno Alexeje Navalného a případné další evropské protiruské sankce, ale možná ještě důležitější byla jeho koncepční výtka duchu každoročních mnichovských konferencí, který je podle něj už léta pesimistický – a že do budoucnosti je naopak třeba hledět s optimismem. Člověka maně napadne, že právě v Mnichově přesně před čtrnácti lety zazněl smutně proslulý Putinův studenoválečnický projev, po kterém se vztahy mezi Ruskem a Západem už jen zhoršují – takže mnichovské tísni se vlastně není co divit.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Ale abychom nekončili tak sklesle: právě s Mnichovskou bezpečnostní konferencí zajímavě koresponduje čerstvá úvaha známého ruského sociologa Igora Ejdmana. Podle něj není případná změna kurzu Moskvy vůči Západu záležitostí politickou, ale demografickou. Putin a jeho generace, odkojená brežněvovskou epochou stagnace, jednoduše stárne, a ať si tito lidé do budoucna přejí, co chtějí, na jejich místo tak přirozeně přijde garnitura, jejíž matkou je Gorbačovova perestrojka – a ta přece vztahy Ruska se Západem změnila naprosto zásadně. Takže si přejme jediné: aby měl sociolog Igor Ejdman pravdu!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související