Alexandr Mitrofanov: V Rusku pokračuje polarizace společnosti, Navalnyj urychlovačem

12. únor 2021

V Petrohradu 31. ledna probíhaly masové protesty na podporu zatčeného Alexeje Navalného a proti politice Kremlu. Policie mezi jinými zadržela designéra Jevgenije Agafonova a soud mu uložil pokutu 5000 rublů. Jako důvod byla uvedena účast na nepovolené akci a skandování hesel. Jenže Agafonov je hluchoněmý. To ale soud nezajímalo.

Soudci po protestech 23. a 31. ledna, kdy represivní složky zadržely na 12 tisíc lidí včetně těch, kteří jen vystoupili z metra nebo šli na nákup, postupovali rázně. Podle údajů MBCh média projednali 2169 kauz. Do vězení šlo 942 lidí, s pokutou odešlo 1227 zadržených. Ani jedna osoba nebyla propuštěna bez trestu.

Čtěte také

Smutně proslulý je nyní v Rusku název Sacharovo. Jde o ves u Moskvy, kde se nachází lágr pro ilegální migranty. Ti tam ale momentálně nejsou, a když policie pochopila, že narvala antony takovým množstvím lidí, že pro ně není v Moskvě místo, přivezla do tohoto lágru a uvrhla do nevyhovujících podmínek na tisíc žen a mužů. Tamní fotografie a videa plní ruský virtuální prostor.

Blížíme se ke kritické hranici

Když ráno během rozcvičky začali muži skandovat „Putin je zloděj!“ a nahráli to na video, dorazila policie a začala jim vyhrožovat. Když v noci, po vypršení lhůty, po kterou byli lidé zadržováni, si pro ně jako v předchozích dnech přijela do těchto ruských Kotěhůlek auta dobrovolníků, zakázala jim náhle policie, aby se k lágru přibližovali. Lidé pak v mrazivé noci, s vybitými mobily, museli hledat auta neznámo kde. Ale když se tato informace dostala na sociální sítě, přestali policisté lidi pouštět úplně: že prý mají noční přestávku.

Čtěte také

Putinův režim zřetelně vsadil na násilí a zastrašování. Jeden z nejzkušenějších ruských publicistů Alexandr Něvzorov k tomu řekl: „Podle souhrnu přímých a nepřímých příznaků vládne nyní v Rusku diktatura. Máločím se liší od Pinocheta, Bokassy, Husejna a Lukašenky. Nyní je na seznamu těchto úctyhodných soudruhů ještě Vladimir Putin.“

„Ale obecně řečeno jsou Rusové na diktaturu zvyklí. Nikdy nežili za jiného zřízení… Jen se náhodou přihodilo několik velkolepých odlišných let v celých ruských dějinách,“ dodal Něvzorov.

Agentura Levada Center uspořádala průzkum po návratu Alexeje Navalného do země a protestních akcích, které proběhly ve více než 150 městech. Ředitel agentury Lev Gudkov řekl, že podíl Navalného stoupenců se po těchto událostech nezměnil, stále tvoří přibližně 20 procent.

Alexandr Mitrofanov

Zvýšila se ale nenávist vůči tomuto politikovi v nejstarší věkové skupině 55+, kde je proti němu 66 procent. V celé populaci je vůči Navalnému nepřátelsky naladěno 56 procent.

Gudkov uvedl, že ve společnosti narůstá sociální napětí a polarizace podobná té, která byla v době rozpadu SSSR. „Blížíme se ke kritické hranici,“ dodal. Navalného případ tento proces urychlil.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.